Új dalai világpremierként hangzottak el!

The New York Times: Kurtág zenéje elevenebb, mint valaha!

Kurtág György zenéje elevenebb, mint valaha - írta a The New York Times kritikusa a magyar zeneszerző új dalciklusáról, amely világpremierként hangzott el a Carnegie Hall hétvégi koncertjén.

2009.02.03 19:00MTI

Kurtág György és Ligeti György művei csendültek fel Eötvös Péter vezényletével szombat este a New York-i előadó-művészeti központban, ahol a világ leghíresebb előadóihoz szokott közönséget lenyűgözte a koncert. 

A tekintélyes The New York Times külön méltatta Natalija Zagorinszkaja szoprán énekesnő teljesítményét; a művész meggyőző erővel tolmácsolta az Anna Ahmatova négy versére komponált ciklust az ősbemutatón. 

Az esten elhangzott az 1980-ban szerzett, R. V. Truszova üzenetei című dalciklus, szintén Zagorinszkaja előadásában, majd Ahmatova költemények ciklusa, amelyet Kurtág 2008-ban fejezett be. 

Ezeket összehasonlítva írta a kritikus, hogy a zeneszerző vokális szerzeménye lágyabbá vált, zenéje viszont elevenebb, mint valaha. 

A kritikus kiemelte Vékony Ildikó magabiztos, elegáns cimbalomszólóját, a művész Kurtág György Splinters (Szálkák) című darabját adta elő, és dicsérte Károlyi Katalin énekest, aki "éppen a megfelelő szellemben" adta elő az Amadinda Ütőegyüttes színes támogatásával Ligeti György Síppal, dobbal, nádihegedűvel című kompozícióját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.