Ajánló

Új, izgalmas TV-sorozat a lezuhant magyar repülőről - videó

A COVID ellenére is nagy erőkkel halad a HA-LCI című, nemzetközi megrendelésre készülő tévésorozat fejlesztése.

2021.02.27 16:00ma.hu

A Malév az 1975-ös libanoni polgárháborús helyzetbe beküldte menetrend szerinti MA240-es járatot szeptember 30-án, ami Bejrút partjai előtt a tengerbe veszett. A legvadabb konteóktól a korabeli magyar állam, a nemzetközi terrorizmus felelősségéig mindenből lehetett egy kevés a katasztrófához vezető úton. A filmelőzetesben Attila Epres, Reviczky Gábor is szerepel, nagyon ígéretes pillanatokkal.

A forgatóköny írói közül van, akiről tudható, hogy éveket szentelt a történet utáni kutatásnak, és egy remek regényt már megjelentett ezek alapján, György Odze.

Vajon mi történhetett?

A Malév 240-es, Budapest-Bejrút járata 1975. szeptember 30-án helyi idő szerint 3 óra 45 perckor, nyolc perccel a bejrúti reptérre való leszállás előtt, eddig ismeretlen okból felrobbant és a tengerbe zuhant. A gépnek 50 utasa volt, köztük egy magyar, és 10 főnyi személyzet. Mindenki életét vesztette. A fekete doboz hivatalosan a mai napig a tenger mélyén nyugszik a roncsokkal együtt a Media1 szerint.

A sorozat a katasztrófát követő nyomozás eseményeit dolgozza fel a magyar titkosszolgálat egyik vezetője és a Malév ügyeletes forgalmi tisztviselője történetét követve. A sorozat nézői előtt mindeközben feltárulnak az 1970-es évek szocialista rendszerének rejtelmei, a magyar és az orosz titkosszolgálatok rejtélyes kapcsolata, valamint a keleti blokk országainak a Palesztin Felszabadítási Szervezettel folytatott katonai együttműködése.

A 6 epizódra tervezett sorozatot olyan szakemberek jegyzik mint Kapitány Iván rendező-operatőr, Kapitány-Diószegi Judit és Boris Mihály vezető producerek, Odze György, Köbli Norbert és Veres Attila forgatókönyvírók.

„Évek óta foglalkoztat minket ez a téma. A HA-LCI – ami egyébként a repülőgép oldalán lévő jelzés – egyszerre a magyar történelem egy fel nem tárt darabja, és számtalan izgalmas emberi, politikai szállal teli történet. Egy valódi krimi bontakozik ki a szemünk előtt” – nyilatkozta Kapitány Iván, a sorozat rendezője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.