Kultúra

Két külföldi város is viseli majd Veszprém mellett az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban

A két külföldi település eredetileg idén lett volna Európa kulturális fővárosa, ám a koronavírus-járvány miatt csúsztak az előkészületek.

2021.01.21 20:11MTI

Veszprém és a Balaton régió mellett a romániai Temesvár és a görögországi Elefszína is viseli majd az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet 2023-ban - közölte a program kormánybiztosa Facebook-oldalán csütörtökön közzétett videóüzenetében.

Navracsics Tibor elmondta, hogy a két külföldi település eredetileg idén lett volna Európa kulturális fővárosa, ám a koronavírus-járvány miatt csúsztak az előkészületek, ezért az Európai Parlament és az Európai Tanács döntése értelmében két esztendő múlva viselik majd a címet az érintett városok Veszprémmel együtt.

Navracsics Tibor felidézte, hogy az eredeti határozat alapján egy brit partnervárosra számított Veszprém és a régió, ám miután a szigetország kilépett az Európai Unióból, Veszprém egyedül maradt. Ezért különösen üdvözlik a két új várost, melyekkel közösen valósíthatják meg a programokat - tette hozzá.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) kiemelte, hogy Veszprém és térségének pályázata nagy hangsúlyt fektetett az együttműködésre.

Tavaly székelyföldi testvérvárosukat, Sepsiszentgyörgyöt hívták meg egy határon átívelő, kulturális együttműködésre, és a 2024-ben az EKF címet viselő Tartuval - Veszprém észtországi testvérvárosával -, valamint a magyarországi EKF címért folyó verseny döntőseivel, Debrecennel és Győrrel is született együttműködési megállapodás - tette hozzá.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.