Kultúra

A magyar kultúra napja - Programok a Nemzeti Múzeumban

Online programokkal jelentkezik a magyar kultúra napján a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), amely pénteken élő tárlatvezetésre és könyvbemutatóra várja az érdeklődőket.

2021.01.21 01:30MTI

Online programokkal jelentkezik a magyar kultúra napján a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), amely pénteken élő tárlatvezetésre és könyvbemutatóra várja az érdeklődőket.

Az MNM Ars et virtus. Horvátország és Magyarország. 800 év közös kulturális öröksége című virtuális kiállításában M. Lovas Krisztina és Szende László kurátorok tartanak exkluzív online tárlatvezetést pénteken 18 órakor - közölte a múzeum az MTI-vel.

Tekintettel a nagy érdeklődésre az MNM még egy időpontban, szombaton 18 órakor is megtartja a virtuális tárlatvezetést.

A zágrábi Galerija Klovicevi Dvori és a Magyar Nemzeti Múzeum közös tárlata többek között azt kutatja, hogyan kerültek az Árpád-házi királyok Horvátország trónjára, mit mesélnek a horvát és magyar kötődéssel egyaránt rendelkező nemesi családok ódon várkastélyainak falai és hogy mit rejt a két nemzet több mint 800 éves közös múltja.

A Zoom felületére meghirdetett program ingyenes, de regisztrációhoz kötött; jelentkezni a https://mnm.hu honlapon lehet.

Pénteken 20 órakor az érdeklődők a múzeum Facebook- és Youtube-oldalán Az amerikai grófné. Szápáryak és Széchényiek emlékei című kötet bemutatójához csatlakozhatnak.

A decemberben megjelent kötet apropója egy nagylelkű ajándékozás: Gladys és Paul Szápáry 2017-ben adományozták a Magyar Nemzeti Múzeumnak magyar vonatkozású festményeiket, fényképalbumaikat, dokumentumgyűjteményüket és egyéb emlékeiket.

Mint a közlemény emlékeztet, a hagyaték tanulmányozása során megannyi érdekes családi történet rajzolódott ki. A több mint másfélszáz fotóval illusztrált könyvben a magyar történelem három évszázadának egy alig ismert szelete elevenedik meg. A magyar kultúra napján az érdeklődők Orgona Angelika, a kötet szerzőjének tolmácsolásában ismerkedhetnek meg a könyv részleteivel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.