Kultúra

Két részletben tartja téli aukcióját a Virág Judit Galéria

A 193 tételből álló aukciós anyag - a járványügyi szabályok betartása mellett - december 17-ig személyesen tekinthető meg a Virág Judit Galériában, de az árverés katalógusa és virtuális túrája online is elérhető.

2020.12.03 00:30MTI

Ebben az évben két részletben és az online térben tartja téli aukcióját a Virág Judit Galéria: december 18-án háború utáni és kortárs művekre, december 19-én klasszikus művekre lehet licitálni.

A Virág Judit Galéria közlése szerint a december 19-i klasszikus aukció egyik legnagyobb szenzációja Munkácsy Mihály Naplemente című műve lesz, amelynek kikiáltási ára 50 millió forint.

Az impresszionisztikus tájkép kivételes kvalitásai miatt a Munkácsy-életmű egyik legfontosabb alkotásának tekinthető, azonban több mint 100 évig semmit sem tudtak róla a művészettörténészek, Amerikában lappangott. Egykor a San Fransiscó-i világkiállításon szerepelt 500 magyar mű között, és a világháború után már nem került haza. A Naplemente bensőséges tájszemlélete miatt az életmű egyik legkülönlegesebb, stíluspalettájának egyik legmesszebbre merészkedő darabja - olvasható a galéria tájékoztatójában.

Ugyancsak több mint 100 évig nem került a magyar közönség elé Tihanyi Lajos Aktja, amelynek hátoldalán egy korábban ismeretlen női portré látható. A 40 millió forintos kikiáltási árról induló alkotás - amelynek párdarabját a Nemzeti Galéria gyűjteménye őrzi - várhatóan az idei aukciós szezon egyik legnagyobb meglepetése lesz. A festményt az 1930-as években közvetlen a festőtől vásárolta Alexander Korda, a korszak legendás hírű filmese, a kép azóta is a család birtokában volt.

Scheiber Hugó berlini időszakának egyik legszebb darabja a Világváros (Potsdamer Banhof) című kép, amely egykor az ismert újságíró és műfordító, Barabás Béla tulajdonában volt, induló ára pedig 30 millió forint.

A klasszikus aukció kiemelt tételei közé tartozik még Szobotka Imre Fekvő alakja, a magyar kubizmus egyik különleges darabja, amelyet az utóbbi 40 évben szintén a keresett művek között tartottak számon. Az alkotás induló ára 20 millió forint.

A közlemény kiemeli még Vaszary János Reggelizőasztal című csendéletét, a festőművész expresszív korszakának egyik első darabját, valamint Aba-Novák Vilmos Székely falu (Tótfalu) című tempera technikával készült tájképét. Vaszary János alkotásának induló ára 30 millió forint, Aba-Novák tájképe pedig 16 millió forinttól kelhet el.

A december 18-i háború utáni és kortárs művek aukcióján a legmagasabb kikiáltási árról, 10 millió forintról Reigl Judit Folyamat című műve indul. Az idén elhunyt festőművész alkotásai a világ legnagyobb modern közgyűjteményeiben foglalnak helyet, a nemzetközi aukciókon pedig eladási rekordokat döntenek. Mint írják, Reigl 1973 és 1980 között a Folyamat képcikluson dolgozott - később teljes munkásságát is e gyűjtőfogalom alá vonta -, a képen az anyag és hordozó viselkedésén, a különféle faktúrák tulajdonságainak kiaknázásán túl, maga az alkotás folyamata került a középpontba.

Rozsda Endre Danse de la guerre, Háborús tánc című festménye munkássága egyik különleges időszakában készült Párizsban, amikor a festő elindult a szürrealista stílus felfedezésének irányába. A kép kikiáltási ára 8,5 millió forint.

Mind ezek mellett Lakner László szürnaturalista Konyhai csendéletére 7,5 millió forinttól, Méhes László Vadászlak című festményére pedig 5 millió forinttól licitálhatnak az érdeklődők.

Nádler István több műve is szerepel az aukciós anyagban: a 7,5 millió forintról induló Csavarás című festményének motívuma Rubik Ernő kígyójátékához hasonlít, a Fekete (Black) című monumentális festménye pedig 7 millió forinttól kelhet el.

A Franciaországban világhírűvé vált Fiedler Ferenc (Francois Fiedler) cím nélküli művét ugyancsak 5 millió forinttól kínálják az érdeklődőknek.

A 193 tételből álló aukciós anyag - a járványügyi szabályok betartása mellett - december 17-ig személyesen tekinthető meg a Virág Judit Galériában, de az árverés katalógusa és virtuális túrája online is elérhető. Az aukciókat a galéria online felületén lehet követni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.