Kultúra

Ötezer éves egyiptomi régészeti leleteket és műtárgyakat állítanak ki Prágában

Mintegy 300 rendkívül értékes, többezer éves egyiptomi régészeti leletet és műtárgyat mutat be a Napkirályok című kiállítás, amely hétfőn nyílt meg a prágai Nemzeti Múzeum történelmi épületében.

A részben cseh régészek által az utóbbi évtizedekben Abu-Szír településen kiásott műtárgyak február 7-ig lesznek láthatóak a cseh fővárosban. A szervezők szerint az egyiptomi állam ilyen mennyiségű régészeti művészeti anyagot még sohasem kölcsönzött külföldre, a cseh Nemzeti Múzeum története egyik legjelentősebb tárlatának tartja a tárlatot.

A Kairótól mintegy 10 kilométerre délre fekvő Abu-Szír az ókori Egyiptomban Memphisz egyik nekropolisza volt. A régészek négy piramis és több templom maradványait tárták fel, alapvetően az V. dinasztia idejéből (Kr.e. 25-24. század). A tárlaton bemutatott műtárgyakat az egyiptomi és a világ nagy múzeumai kölcsönözték Prágába, ezek jelentős részét csehszlovák és cseh régészek találták meg.

A nagy érdeklődésre számot tartó kiállítást különféle multimédiás programok, tudományos előadások és beszélgetések egészítik ki.

A kiállított tárgyak jelentőségét mutatja az is, hogy biztosításuk több mint félmilliárd koronába (6,75 milliárd forint) került.

Csehszlovák és cseh régészek a 20. század hatvanas éveitől kezdve dolgoznak Abu-Szírben és több értékes felfedezés fűződik a nevükhöz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.