Gyász

Elhunyt Johnny Mandel, a M.A.S.H. főcímdalának zeneszerzője

Elhunyt Johnny Mandel, a M.A.S.H. című Robert Altman-film főcímdalának Oscar-díjas zeneszerzője.

2020.07.01 11:53MTI

A zeneszerző kaliforniai otthonában halt meg hétfőn - mondta el a lánya, Melissa.

Mandel 1925-ben született New Yorkban, édesanyja operaénekes volt és korán felfedezte tehetségét. Zenei tanulmányai után számos formációban, köztük Joe Venuti, Jimmy Dorsey, Buddy Rich és Chubby Jackson együttesében zenélt, trombitán és pozanon játszott, közben komponált is. Később a film felé fordult, az ötvenes évek végétől már filmzenéken dolgozott.

A zenei élet számos híressége, köztük Michael Bublé a Twitteren búcsúzott tőle. "Nagyon elszomorított, hogy elment az egyik példaképem. Zseniális volt, íróként, zeneszerzőként és emberként is" - írta az énekes.

Mandel olyan sztárokkal dolgozott, mint Count Basie, Frank Sinatra és Chet Baker, legutóbb pedig Barbra Streisand, Diana Krall és Willie Nelson felvételein is közreműködött. Öt Grammy-díjat kapott és az Oscar-díjat is elnyerte az 1966-ban készült Út a szeretet felé című film The Shadow of Your Smile című betétdaláért. Több évtizedes hollywoodi pályafutása alatt tévésorozatok, filmek és számos más produkció számára komponált zenét. Emellett olyan emlékezetes számok is őrzik a nevét, mint a The Shining See, amit Peggy Lee-vel együtt jegyzett.

Legismertebb szerzeményei között volt a M.A.S.H. című film Suicide Is Painless című betétdala.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.