Kultúra

A költészet napja - Versvideót tett közzé a Nemzeti Színház

A Nemzeti Színház társulatának tagjai az egészségügyi előírásokat a legszigorúbban betartva, otthonukban rögzítették Babits Mihály Esti kérdés című költeményét, a felvételekből közös videó készült a költészet napjára.

2020.04.11 20:30MTI

A költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük, amelyre a Nemzeti Színház minden évben különleges programokkal készül. Idén - a rendkívüli körülményekhez alkalmazkodva - versvideóval lepte meg közönségét a teátrum társulata - olvasható az összegzésben.

A közlemény felidézi, hogy Babits Mihály filozófiai kérdéseket felvető költeménye, az Esti kérdés 1909-ben, még a világháború előtt íródott. Az ötvenhárom soros mű egyetlen mondatként kutatja a legfontosabbat: miért élünk?

"A vers a mindenek feletti remény egyik legszebb himnusza, a magyar költészet egyik mesterműve, amely, különösen utolsó soraival, azt sugallja, hogy minden helyzeten és minden nehézségen átvezet bennünket a jövőbe vetett hit" - olvasható a közleményben.

A verset a Nemzeti Színház társulatának 36 színésze mondja el, köztük a legfiatalabb a végzős egyetemi hallgató Szász Júlia. Szerepel a klipben Törőcsik Mari is, aki azt ugyan nem vállalta, hogy verset mond, de küldött egy mostanában róla készült videófelvételt. A színészek mind maguk készítették a felvételt a saját versmondásukról, az idősebbek számára különösen izgalmas és érdekes volt, hogy a telefonjuk vagy a számítógépük segítségével hogyan tudnak minőségi művészi produktumot létrehozni és azt továbbítani - írták.

A klipben feliratozva olvasható a vers, a hallássérülteket segítve. A versvideó a https://youtu.be/NKYXxAZ8hSM linken érhető el.

A közlemény felidézi, hogy a Nemzeti Színház társulata SZÍN-HÁZ-HOZ címmel egy hete online magazint készít, melyben a színészek személyes gondolataikat, kedvenc szövegeiket, a karanténéletük "rejtelmeit" osztják meg. Ezek a tartalmak minden hétköznap 16 órától kerülnek fel a színház Facebook oldalára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.