Kultúra

Rekordösszeget költöttek tavaly a külföldi filmesek Csehországban

A cseh állami támogatásoknak köszönhetően 2019-ben mintegy nyolcvan filmet, illetve sorozatot forgattak Csehországban.

2020.02.18 01:30MTI

Rekordösszeget, 8,9 milliárd koronát (117,48 milliárd forint) költöttek el tavaly külföldi filmstábok Csehországban - közölte Jirí Vanek, a Cseh Állami Filmalap (SFK) szóvivője hétfőn Prágában.

A cseh állami támogatásoknak köszönhetően 2019-ben mintegy nyolcvan filmet, illetve sorozatot forgattak Csehországban. A sorozatok többsége az online platformok (például a Netflix vagy az Amazon) számára készült.

"A tavaly Csehországban megvalósított projektek pénzügyi hozadékát 8,9 milliárd koronára számoltuk ki. Ez az összeg új rekord, és a 2018-as évi bevételnek majdnem a duplája. Az állam számára a külföldi filmesek támogatása nagyon kifizetődő" - magyarázta Helena Bezdek Franková, a filmalap igazgatója újságíróknak.

A prágai kormány 2010-ben vezette be a külföldi stábok csehországi forgatásának támogatását. Prága a külföldi filmeseknek a költségek 20 százalékát téríti meg. Az európai országokban ez a visszatérítés gyakran 25-30 százalékos, és van olyan ország, ahol a költségek 40 százalékát térítik meg a külföldi filmeseknek.

Tavaly a kormány először 800 millió koronát különített el a költségvetésből erre a célra, ezt később további 500 millió koronával megemelte.

Míg korábban az amerikaiak, az utóbbi időben elsősorban a különféle sorozatok gyártói forgatnak előszeretettel Csehországban. Franková szerint szükség van arra, hogy a cseh állam már az idén megnövelje a külföldi filmesek támogatására szánt összegeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.