Programajánló

A La Mancha lovagja ismét a Budapesti Operettszínházban

Csaknem öt évtized után ismét látható lesz a La Mancha lovagja című musical a Budapesti Operettszínházban. A nagyszínpadi produkciót, amelynek rendező-koreográfusa Vincze Balázs, márciusban mutatják be.

2020.02.01 21:30MTI

A Budapesti Operettszínház 49 év után tűzi ismét műsorra a La Mancha lovagja című musicalt: a szöveg- és kottahű előadás modern eszközökkel, gondolatisággal és látvánnyal debütál március 20-án. A főszerepekben többek között Szabó P. Szilveszter, Németh Attila, Nagy Lóránt, Kerényi Miklós Máté, Sándor Péter, Serbán Attila, Peller Anna, Nádasi Veronika és Dancs Annamari látható - közölte a színház az MTI-vel.

A darab bemutatásának célja könnyed stílusba burkoltan, de mégis az élet fontos kérdéseiről beszélni, a küzdelem és a harc értelméről, a hitről, a reményről, ábrándokról, általában az életről. "A lovag józan pillanataiban a világ leggyöngédebb embere, akinek rögeszméje a gyámoltalanok védelme, kiállás minden igaz ügyért akkor is, ha a harc reménytelennek látszik" - idézi a közlemény Kiss-B. Atillát, a Budapesti Operettszínház főigazgatóját.

Az eredeti musical 1965. november 22-én debütált az Egyesült Államokban. A darab magyarországi ősbemutatója 1971-ben volt az Operettszínházban, a címszerepet Darvas Iván alakította, Aldonzát Galambos Erzsi játszotta. A hűséges fegyverhordozó, Sancho Panza szerepében az akkor még főiskolás Maros Gábort láthatta a közönség.

Vincze Balázs szerint a történet arra keresi a választ, hogy milyen lenne a világ, ha abban a szeretet, az elfogadás, a gyengédség és a szolidaritás uralkodna, illetve, hogy mit tudunk kezdeni napjainkban a lovagi nemeslelkűséggel, tisztasággal, a lovagi eszményekkel.

Don Quijote, az örök idealista, aki tudja, hogy egyedül a remény az, amivel elérhetjük a céljainkat. Az alkotókat az inspirálta leginkább, hogy Don Quijote utazása egyfajta transzcendens, belső utazásként is felfogható egy letűnt kor eszményeinek megidézésében.

Az előadásban Don Quijote a mai kor embere lesz, aki visszarepül a XII. századba, így kívánja megmutatni a nézőnek a sötét és a világos oldalt - idézi a közlemény a rendezőt.

A produkció jelmezeit Fekete Kata tervezi, akit az inspirált, hogy az átalakulást, a varázslatot, a képzeletbe, mesébe való utazást segítse. Erdős Júlia Luca, aki a produkció látványvilágáért felelős kiemelte: számára a darab fő mondanivalója saját magunk legyőzése és újra megtalálása. "Azt jelenti ez a darab, hogy a minket körülvevő világ olyan, amilyennek akarjuk, vagy amilyennek képesek vagyunk látni" - fogalmazott.

A produkciót - a színház legújabb két nagyszínpadi bemutatójához hasonlóan - hármas szereposztással tűzik műsorra.

A musical szövegkönyvét Cervantes Don Quijote de la Mancha című műve alapján Dale Wasserman, a dalszövegeket Joe Darion írta, a zenét Mitch Leigh szerezte. A darabot Blum Tamás fordításában játsszák, az előadás zenei vezetője Bolba Tamás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.