Ilyet!?

Börtönbüntetésre ítéltek egy spanyol bankvezért, mert Picasso-festményét akarta kicsempészni az országból

A Fiatal női fejet vitte magával.

2020.01.17 14:11MTI

Másfél év börtönre és 52,4 millió eurós (16,4 milliárd forint) pénzbüntetésre ítélte Jaime Botín egykori bankvezért a madridi bíróság csütörtökön, mert a férfi saját Picasso-festményét akarta kicsempészni az országból, hogy eladhassa.

A Spanyolország egyik leggazdagabb embereként számon tartott 83 éves Botín, aki a Bankinter elnöke és a Banco Santander alelnöke is volt korábban, azután próbálta meg illegálisan külföldre juttatni a képet, hogy arra kiviteli tilalmat rendelt el a spanyol kulturális minisztérium.

Az 1906-ban festett Fiatal női fej című alkotást a londoni Christie's aukciósház árverezte volna el 2013 februárjában, ám a szaktárca, az ország számára is kiemelt történelmi és művészeti értéke miatt nem engedélyezte a festmény külföldre szállítását.

Botín ezután saját jachtján Korzika szigetére vitette a műkincset, ahonnan repülővel juttatták volna el Genfbe, ám a francia hatóságok a kikötői ellenőrzéskor rábukkantak és lefoglalták.

A bíróság ítéletében a spanyol államra ruházta a festményt, pénzbírságként pedig becsült árának kétszeresét szabta ki a bankárra.

A Picasso-képet a madridi Zsófia királyné Múzeum raktárában őrzik bírósági letétben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.