Kultúra

Megtalálták a 20 éve eltűnt Garibaldi-pajzsot az olasz műkincsrendőrök

Egy római lakásban találták meg az olasz műkincsrendőrök a Garibaldi pajzsának nevezett bronzszobrot, amelyet Szicília népe adott ajándékba hálája jeléül a tábornoknak 1878-ban.

2019.12.20 20:11MTI

Az Olaszország egyesítéséért folyó harcban Giuseppe Garibaldi (1807-1882) olasz hazafi és tábornok 1860-ban szállt partra a szicíliai Marsalánál ezer vörösinges katonájával.

A 118 centiméter átmérőjű, nagyjából 50 kilogrammos bronzszobrot Antonio Ximenes, Ettore Ximenes neves szobrász apja készítette.

A pajzs közepén a tábornok portréja látható, körülötte allegorikus alakok, akik a legfontosabb olasz városok címerét viselik. A pajzsot babérkoszorú övezi, az ezer vörösinges neve olvasható rajta.

Az alkotást Garibaldi Róma városának ajándékozta, a Capitolium múzeumában őrizték. Később a Museo Nazionale del Risorgimentóba, az olasz egyesítés emlékmúzeumába vitték, ahol több kiállítás katalógusában is szerepelt, utoljára 1982-ben, Garibaldi halálának centenáriuma alkalmából.

Egyelőre nem tudni, hogy a felbecsülhetetlen kulturális értékű bronzpajzs hogyan tűnhetett el a múzeumból és hogyan került egy római építész lakásába, ahol végül megtalálták. Az olasz rendőrség műkincsekre szakosodott egysége, a TPC (Comando Carabinieri Tutela Patrimonio Culturale) nyomozása alapján a 2000-es évek elején lophatták el a pajzsot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.