Botrány

Válaszolt a kormánynak a Katona József Színház

A teljes társulat által megfogalmazott közlemény kiáll amellett, hogy nem kér a nyomásból, Máté Gábor marad a vezetőjük.

2019.12.08 05:31ma.hu

Minden "nemtelen és a valós tények ismerete nélküli támadást" visszautasít a budapesti Katona József Színház a Gothár-ügyben egy szombaton kelt közleményben, miután úgy érzékeli, a kulturális kormányzat ítélete szerint a Katonában eltussolták Gothár Péter korábbi zaklatási ügyeit.

"A Gothár-ügyben a vezetőség a társulat egyöntetű támogatásával a hivatalos eljárásrendnek megfelelően járt el, ezt független szakértők bevonásával lefolytatott vizsgálat is igazolta. Felnőtt emberekként színházunkban nyíltan kommunikálunk, semmilyen kényszerítő erő alatt nem álltunk és nem állunk" - fogalmaz a szánházi társulat egészének közleménye. A színház "minden valótlan híresztelés esetén megteszi a szükséges jogi lépéseket". Kijelentik, hogy a Katona József Színház további működését Máté Gábor személyében látják biztosítottnak. "Felháborítónak tarjuk, hogy egy transzparens, de az áldozatokat védő kommunikációnak 2019-ben az lehet a következménye Magyarországon, hogy egy felelős, az eljárásrendnek megfelelően eljáró vezetőt ilyen módon hurcoljanak meg" - folytatja a közlés, amely elutasítja azokat a rágalmakat, melyek "zaklatónak", bűncselekményeket eltussolónak tünteti fel a Katonát. A színház érzékelve, hogy "a kormányzat épp az egész magyar színházi életet - függetleneket és kőszínháziakat - akarja ellehetetleníteni", arra kéri a véleményével egyetértőket, hogy december 9-én, hétfőn este 6-kor legyenek ott a színházvédő tüntetésen a Városháza előtt.

"Az állam nem támogathat a Gothár-féle bűncselekményeket eltussoló színházakat" - mondta a Fidesz. "Elfogadhatatlan, hogy olyan színházak követelnek pénzt a kormánytól, amelyek akár éveken át eltussolnak súlyos, nők elleni zaklatásokat, bűncselekményeket" - tették hozzá.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.