Gyász

Andy Vajna hagyaték-árverés: ma utoljára megnézheti! - képek

December 1-jén zár a több mint 200 tételből álló kollekció bemutatója.

2019.12.01 09:38Ma.hu

Andy Vajna (1944-2019) gyűjteményét és filmes relikviáit is elárverezték régi mesterek, 19. és 20. századi festmények, műtárgyak, bútorok és ékszerek mellett a Nagyházi Galéria jubileumi, 250. karácsonyi aukcióján.

Andy Vajna több mint 200 tételből álló kollekcióját december 7-én bocsátották árverésre. Az aukció bevételének egy része jótékonysági célt szolgál, amelyet Andy Vajna özvegye a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központja számára adományoz és ebből az összegből kapnak végkielégítést az elhunyt producer egykori munkatársai.

Itt az érdekes képgyűjtemény - kattintson a képre!


A tételek között szerepeltek Alan Parker angol filmrendező, producer Andy Vajnának készített rajzai és jegyzetei, a Rambo-filmek kései, valamint a Die Hard és a Rambo forgatási képei. Mindezek mellett lehetett licitálni Andy Vajna személyes tárgyai, bútorai közül a hongkongi időszakából származó kínai bútorokra és arra az ebédlőasztalra a hozzá tartozó székekkel együtt, amely gyakori helyszíne volt a producer házában tartott megbeszéléseknek. Az íróasztallá alakított rulettasztal korábban a kaszinós irodájának meghatározó bútora volt. Napi használati tárgya volt az a Thaiföldről származó szivardoboz, amelyben a kedvenc szivarjait tartotta.

A személyes használati tárgyak közül a legértékesebb tétel a Bentley Continental GTC kabrió volt, amelyet a producer még 2007-ben vásárolt az Egyesült Államokban. Művészeti gyűjteményéből kiemelkedik Munkácsy Mihály 1880-ban készített Krisztus Pilátus előtt (Tanulmányfejek) című képe, amelynek kikiáltási ára 28 millió forint volt.

Licitálni lehetett Andy Vajna filmproduceri munkásságának fő állomásait, kapcsolatait, barátok, munkatársak, színészek, rendezők együttműködését dokumentáló fotókra, plakátokra és filmes kellékekre. A fotókon sok más mellett Robert Redford, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Jeremy Irons, Madonna, Demi Moore, Alan Parker, Sean Connery, Samuel L. Jackson tűnnek fel. Mindezek mellett árverésre bocsátották a producer ma már ritkaságnak számító videókazetta- és DVD-gyűjteményét is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.