Kult

Húszezres japán könyvadomány érkezett Magyarországra

Japán nyelvű irodalom eddig még soha nem érkezett ekkora mennyiségben egyszerre Magyarországra.

2019.11.25 22:30MTI

A japán-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulója alkalmából húszezer kötetet számláló könyvadomány érkezett a szigetországból magyar intézményekbe - jelentették be a baranyai megyeszékhelyen hétfőn.

A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpontban (PTEKT) kétszázötven kötetet adtak át hétfőn abból a húszezerből, amelyet az Osztrák-Magyar Monarchia és Japán által megkötött barátsági, kereskedelmi és hajózási egyezmény százötvenedik évfordulójához kapcsolódóan a szigetország déli részén található Kagosima megyében gyűjtöttek össze.

Mint azt a könyvadományozási akciót szervező, 2003 óta a szigetországban élő Juhász Sandy az átadási ünnepség előtt kiemelte, japán nyelvű irodalom eddig még soha nem érkezett ekkora mennyiségben egyszerre Magyarországra. Elmondta, hogy a projekt keretében a Károli Gáspár Református Egyetem kapja a legtöbb - ötezer - kötetet, és ezzel a legnagyobb japán nyelvű könyvállománnyal rendelkezik majd Magyarországon.

Hozzátette: a több száz japán és magyar önkéntes összefogásával összegyűjtött köteteket oktatási intézményekbe, könyvtárakba és japán tulajdonú cégekhez juttatják el. Olyan helyekre kerülhetnek így a könyvek, ahol hasznát vehetik a japán nyelvű irodalomnak - mutatott rá Juhász Sandy, hozzátéve: a kezdeményezés fő célja, hogy Kagosima megye és Magyarország között erősítse a gazdasági és kulturális kapcsolatokat.

Füzes Barnabás, a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont stratégiai és innovációs főigazgató-helyettese hangsúlyozta: a kezdeményezés segíti az egyetemen folyó japán nyelvtanulást, egyben lehetőséget ad a megyeszékhelyen tanuló több mint száz japán diák számára, hogy az eddigiekhez képest több lehetőségük legyen anyanyelvükön olvasni, mindezeken túl pedig színesíti a bibliotéka könyvállományát.

Horváth Tamás (Mindenki Pécsért Egyesület), a pécsi önkormányzat kulturális bizottságának elnöke - utalva arra, hogy a város legnagyobb könyvtárában méltó helyre kerülnek a könyvek - megjegyezte: Magyarországon Pécsen létesült elsőként nyilvános közkönyvtár, emellett a városban igazi történelme van a könyvgyűjtésnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Pattanjunk fel! - Csurgó és Abasár

Akik nem ismernék Csurgót, amely egy 5300 lelket számláló kisváros, mely történelme egészen az államalapításig nyúlik vissza, Somogy megye délnyugati részén három tájegység - Belső-Somogy, Zalai-dombság, és a Dráva vidék - találkozásánál, érdemes ellátogatni, hiszen keresve sem találhatna szebb és jobb helyet, minthogy a környék lehetőségeit és természeti sokszínűségét kihasználva kimozduljon, és tekerjen egy jót.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.