Elképesztő lelet

Jelentős mennyiségű római kori pénzérme került elő Baranyában

A kincsekből időszaki tárlatot is rendeznek jövőre a többi között a most meglelt római kori érmék bemutatásával.

2019.10.22 02:30MTI

Több mint kétezer darab, negyedik századi, római kori, bronz pénzérmét talált egy önkéntes, fémkeresős lelőhely-felderítő Baranya megye déli részén - tájékoztatta a Janus Pannonius Múzeum (JPM) hétfőn az MTI-t.

Az intézmény közlése szerint a kisméretű érmék eszmei és tudományos értéke azért igazán kiemelkedő, mert ismert lelőhelyen, leletösszefüggések ismeretében került elő a kincs.

Gábor Olivért, a múzeum régészét idézve a közleményben kitérnek rá: ilyen mennyiségű pénzkincsre ritkán lehet ráakadni, bár az adott lelőhelyen valószínűsíthetőek voltak római kori leletek.

Az érméket egy önkéntes lelőhely-felderítő találta meg, aki a Janus Pannonius Múzeummal szerződéses kapcsolatban álló etikus fémkereső, amatőr kutató. Ez azt jelenti, hogy a kutatást kormányhivatali engedéllyel végezheti, és a lelőhely pontos megjelölésével a megtalált leleteket a múzeumnak átadja.

A közleményben jelezték: a JPM több mint egy tucat fémkeresős önkéntes lelőhely-felderítővel működik együtt folyamatosan. A tervek szerint az általuk megtalált kincsekből időszaki tárlatot is rendeznek jövőre a többi között a most meglelt római kori érmék bemutatásával.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.