Programajánló

Maxim Vengerov a Zeneakadémián ad koncertet

Maxim Vengerov világhírű orosz-iraeli hegedűművész a Nemzeti Filharmonikusokkal ad hangversenyt csütörtökön a Zeneakadémián, A tánc apoteózisa címmel.

2019.10.16 01:30MTI

Maxim Vengerov és a Hamar Zsolt által vezényelt Nemzeti Filharmonikus Zenekar "valcert és virtuozitást" kínál közönségének - áll az együttes által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A hangverseny kezdő száma "a keringő apoteózisa", Maurice Ravel La Valse című darabja, amelynek tervét a francia komponista 1906-tól kezdve érlelte magában, még Wien címmel. Végül 1920-ban alkotta meg, Ausztria-Magyarország összeomlása után, a valaha volt kedélyes bécsi világ haláltáncaként - emlékeztet a koncert ajánlója.

Max Bruch 1866-ban írt 1. (g-moll) hegedűversenyét a német romantika hegedűirodalmának egyik csúcsműveként tartják számon; a műsorban ezt egy másik Ravel-darab követi. A Tzigane ihletője egy magyar hegedűs volt: a magyaros rapszódiát Arányi Jelly, a Hubay Jenő nevével fémjelzett 20. századi magyar hegedűművész-iskola egyik legismertebb képviselőjének felkérésére alkotta meg a francia zeneszerző.

A műsor záró darabja Richard Strauss Rózsalovag-szvitje, amelyben a komponista nagysikerű operájának adja impozáns keresztmetszetét - áll a hangverseny ajánlójában.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.