Kultúra

Kodolányi János emlékkiállítás és konferencia Budapesten

Születésének 120. és halálának 50. évfordulója alkalmából Kodolányi János-emlékkiállítást és konferenciát rendeznek a Kodolányi János Egyetem budapesti oktatási központjában október 15-én.

2019.10.06 22:30MTI

A Visszapillantó tükör című emlékkiállítás az író életútjának főbb állomásait, szerteágazó szellemi-eszmei tájékozottságát, kortársaihoz fűződő ambivalens kapcsolatait, valamint írásművészetének visszatérő témáit, motívumait mutatja be a közgyűjteményekben található dokumentumok, a család által rendelkezésre bocsátott fényképek, valamint az író műveiből válogatott szövegek segítségével - írja a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) MTI-hez eljutatott közleménye.

Kodolányi János (1889-1969) a huszadik századi magyar nagyepika egyik meghatározó képviselője volt. Legismertebb művei között vannak történelmi regényei, köztük a IV. Béla uralkodása idején játszódó trilógiája.

A kiállítást október 15-én, kedden nyitják meg az egyetem, a PIM és a Kodolányi János Emlékbizottság közös konferenciájával egybekötve.

A konferencián mások mellett Kodolányi Gyula, Bakonyi István és Bertha Zoltán irodalomtörténész; valamint Szentgyörgyi Rudolf nyelvtörténész, Szekér Nóra történész, Biernaczky Szilárd etnológus és Mezey Katalin író ad elő Kodolányi János életművének különböző aspektusairól - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.