Kultúra

Szabó Klára Petra kapta a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját

Szabó Klára Petra képzőművész vehette át a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet, a kiállítás történetében immár második alkalommal odaítélt életműdíjat pedig Ilona Keserü Ilona kapta szombaton az Alföldi Galériában.

2019.10.06 00:30MTI

Szabó Klára Petra előbb reklámgrafikusi végzettséget szerzett, majd Sopronban formatervező szakon diplomázott. Már egyetemi évei alatt eldöntötte, hogy az alkalmazott művészet helyett a képzőművészetet választja. A hódmezővásárhelyi születésű művész sokat utazik, az elmúlt években rezidencia programokon vett részt több európai ország mellett Japánban és Dél-Koreában. 2007 óra az őszi tárlatok rendszeres résztvevője, 2014-ben elnyerte a Rudnay-ösztöndíjat.

A friss Tornyai-plakettes művész az MTI-nek elmondta, egy őszi tárlat volt életében az első kiállítás, amelyet látott. Négyéves korában egy rajzpályázatra készült, hogy inspirációt kapjon, szülei elvitték a kiállításra, amelyre a mai napig emlékszik.

A második alkalom, hogy az idei tárlaton résztvevő korábbi fődíjasok közül életműdíjast választott a zsűri. Ilona Keserü Ilona 1933-ban Pécsett született, Szőnyi István tanítványa volt a budapesti Képzőművészeti Főiskola freskószakán. 1967-ben kezdett vászondomborítással foglalkozni, de díszleteket és jelmezeket is tervezett. A pécsi tudományegyetem rajz tanszékén tanított, 1991-2003 között tanszékvezető egyetemi tanár, a Pécsi Képzőművészeti Mesteriskola alapítója, azóta professor emerita az egyetemen. Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el, a Kossuth-díjat 2000-ben kapta életműve mellett a művészetoktatásban elért eredményeiért, a Tornyai-plakettet 2017-ben vehette át.

A tárlat megnyitóján több mint húsz elismerést adtak át. A Hódmezővásárhely városa és a Magyar Művészeti Akadémia által közösen alapított Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat Kármán Dániel képzőművész nyerte el. A Fiatal festők nívódíját Gresa Márton kapta. A kiállítás fődíján túl Hódmezővásárhely városa adja az Endre Béláról, valamint Galyasi Miklósról elnevezett díjakat is: előbbi mesterdíjat Szurcsik József festő- és grafikusművész, utóbbi nívódíjat Kósa János festőművész vehette át. A Magyar Művészeti Akadémia által felajánlott díjban Paráda Zoltán szobrászművész részesült, az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját Verebes György festőművész kapta.

A december 1-jéig tartó kiállításon 115 festmény, 35 plasztika 33 grafikai mű mellett kilenc egyéb kategóriájú, más műfajba nem sorolható alkotással találkozhat a közönség az Alföldi Galériában. Az idén sok, korábban pályázó alkotó jelentkezett a Vásárhelyi Őszi Tárlatra, közöttük nagy számban vannak fiatal művészek, és a résztvevők stílusbeli skálája is szélesedett. Pogány Gábor művészettörténész, a zsűri elnöke korábban kiemelte: a tárlaton a hagyományos értelemben vett ábrázoló jelleg hangsúlyozása mellett helyet kapnak a legújabb törekvések is.

A Vásárhelyi Őszi Tárlat a maga nemében egyedülálló képzőművészeti seregszemle Európában, ugyanis nincs még egy olyan kiállítás, amelyet több mint hat évtizede minden esztendőben megrendeznek, egyedül a kétévente sorra kerülő Velencei Biennále tekint vissza komolyabb múltra. Az első ízben 1954-ben megszervezett kiállítás mára Magyarország legjelentősebb kortárs képzőművészeti seregszemléjévé vált.

Hagyomány, hogy a képzőművészeti seregszemle megnyitóját követően az előző évi Őszi Tárlat kiemelt díjazottjai önálló tárlattal mutatkoznak be. A Tornyai-plakettes Ámmer Gergő szobrászművész, a Fiatal Festők Nívódíját elnyert Rózsa Luca Sára és a Rudnay-ösztöndíjas Kaliczka Patrícia festőművész alkotásait a Tornyai János Múzeumban láthatja a közönség.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.