Generációkon átívelő tehetség

Ez az ifjú nem más, mint Liszt Ferenc unokájának unokája - és le sem tagadhatná - videó

Egyszerűen lenyűgöző, ahogy Liszt Ferenc szépunokája a La campanella című művet előadja - pont ahogyan azt a nagy zeneszerző megalkotta.

2019.08.01 13:30ma.hu

A fiatal zongorista, Michael Andreas valóban Liszt Ferencnek, minden idők egyik legkiválóbb zongoraművészének, a 19. századi romantika egyik legjelentősebb zeneszerzőjének leszármazottja.

A cikkben látható és hallható videóban a 17 éves ifjú tehetség felmenője La Campanella ("kis harang" vagy "kis csengő", mert az ugráló dallam egy csengőre emlékeztet) című szerzeményét adja elő, olyan finom mozdulatokkal, ahogyan azt szépnagyapja is tette.

De Andreas lenyűgöző zenei tehetsége itt nem ér véget. A zongorázás mellett zenét szerez, énekel, és hegedül is.

Július elején volt ugyanis Sofie Menter zongorista halálának 100. évfordulója, amely alkalomból Andreas-t meghívta a Bayerische Staatsbibliothek, Bajorország müncheni székhelyű központi könyvtára, hogy játsszon el szépszülei darabjaiból néhányat.

Mert bár kevesen tudják, de Liszt Ferencnek a több mint harminc évvel fiatalabb tanítványától, Sofie Mentertől született egy gyermeke. Andreas egyébként óvodás korában kezdett zongorázni tanulni, első koncertjét hétévesen adta. 12 éves korára minden idők legfiatalabb diákjaként elvégezte a barcelonai konzervatóriumot, méghozzá hat helyett négy év alatt. A fiatal művész egyébként megnyerte a spanyol Got Talent tehetségkutatót, az interneten pedig több száz ezres rajongótábora van.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.