Kultúra

Ingyenesen elérhető a Róma magyar emlékhelyeit bemutató Hungarian Memories telefonos applikáció

Az Android és IOS rendszeren is elérhető, háromnyelvű mobil alkalmazás a Külgazdasági és Külügyminisztérium kezdeményezésére és finanszírozásában valósult meg.

2019.05.07 23:30ma.hu

Ingyenesen letölthető a Róma magyar emlékhelyeit bemutató Hungarian Memories (HuM) telefonos applikáció. Az Android és IOS rendszeren is elérhető, háromnyelvű mobil alkalmazás a Külgazdasági és Külügyminisztérium kezdeményezésére és finanszírozásában valósult meg.

A digitális alkalmazás első változata 50 helyszín bemutatásán keresztül nyújt alapvető információkat a magyar kultúra és történelem Rómában fellelhető emlékeiről és segít azokat megtalálni.

A program a városba látogató turisták számára nemcsak láthatóvá, kereshetővé és könnyen megtalálhatóvá teszi a magyar emlékeket, hanem segít tudatosítani a magyar kultúra európai beágyazottságát, sok évszázados európai jelenlétét. Róma szimbolikus helyszín, hiszen a keresztény Európa központjában különleges fontossággal bír a magyar művészet, a magyar kultúra, a magyar történelem megjelenítése - tájékoztatta a minisztérium közleményben az MTI-t.

Az alkalmazás a tervek szerint további helyszínekkel és új tartalmakkal bővül, így a későbbiekben lehetséges lesz a magyar kulturális emlékhelyek virtuális megtekintése, felfedezése, virtuális gyűjtemények összeállítása. Az applikáció jelenleg háromnyelvű, magyar, angol és olasz. A későbbiekben a nyelvek száma korlátlanul bővíthető.

A designt két fiatal magyar grafikus művész, Lénárt Ivett és Imre Réka készítette.

A projekt ötletgazdája a római magyar kulturális intézet, a Római Magyar Akadémia, a megvalósításhoz a Külgazdasági és Külügyminisztérium nyújtott finanszírozást.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.