Programajánló

Ismét látogatható a Lajta Monitor Múzeumhajó

Az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származó hadihajó a hétvégén érkezett meg a Parlament előtti kikötőbe, ahol október végéig lesz látogatható.

2019.04.09 00:30ma.hu

Ismét látogatható a Lajta Monitor Múzeumhajó - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői Híradójában.

Az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származó hadihajó a hétvégén érkezett meg a Parlament előtti kikötőbe, ahol október végéig lesz látogatható.

Az érdeklődők betekinthetnek a múzeumhajóba és a fedélzeten található fegyvereket is megnézhetik - hangzott el a Híradóban.

A Lajtát 1871. május 17-én bocsátották vízre, és 1876. december 8-án már testvérhajójával a Maros monitorral együtt tűzpárbajt vívott az akkor még török kézben lévő belgrádi erőddel. A hajót több alkalommal bevetették az első világháborúban is. 1918-ban - 47 év hadi szolgálat után - leszerelték, és az 1920-as évektől 1994-ig, több mint 70 évig a folyami kavicskotrásban "elevátorhajóként" használták.

Az egykori osztrák-magyar hadihajót 2010-re eredeti állapotának megfelelően rekonstruálták. A Lajta a világon az egyetlen vízen úszó helyreállított monitor hajó. 2014-től minden évben tavasztól őszig az Országház északi oldalánál horgonyoz.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.