Programajánló

Albán zongora-és magyar fuvolaművész koncertje Budapesten

Budapesten Hungarissimo címmel nagy magyar zeneszerzők és kortárs komponista művei mellett két albán népdalfeldolgozás csendül fel Almira Emiri albán zongoraművész és vendége Vámosi-Nagy Zsuzsa fuvolaművész előadásában április 24-én Budapesten, a Duna Palotában termében.

2019.04.07 03:30ma.hu

Az albán-magyar kulturális kapcsolatok erősítése jegyében tartja meg koncertjét a magyar fővárosban Almira Emiri zongoraművész. A hangversenynek ősszel lesz folytatása Tiranában az albániai magyar napokon, a külügyminisztérium támogatásával - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A budapesti koncerten Bartók Béla, Kodály Zoltán, Zombola Péter, Liszt Ferenc, Dohnányi Ernő és Farkas Ferenc művei mellett hallható lesz Borisz Pigovat, izraeli kortárs zeneszerző Almira Emirinek készített zongoraátiratában a Lule Bor (Hóvirág) című albán népdal, valamint Paolo Marzocchi Moj e vogel si floriri (Te kis aranyos) című albán népdal is.

Almira Emiri Albániában született, Fierben kezdte meg zongora- tanulmányait. Budapesten a Bartók Konzervatóriumban tanult, onnan a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre került, ahol dicsérettel végzett. Tudását Grazban fejlesztette tovább, és rendszeresen részt vett Rév Lívia párizsi osztályának munkájában csakúgy, mint Dmitri Bashkirov, Rudolf Kehrer és Vitaly Margulis mesterkurzusain. Rendszeresen fellép európai hangversenyeken, fesztiválokon szólistaként és kamarazenészként.

Vámosi-Nagy Zsuzsa Junior Prima-díjas fuvolaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, majd a londoni Királyi Akadémián szerzett művészdiplomát. 2008-ban Londonban elnyerte II. Erzsébet angol királynő nagydíját, a Queen's Commendation for Excellence kitüntetést. Több nemzetközi verseny győztese és díjazottja. Különböző kamarazenei formációkban ad koncertet Magyarországon és külföldön egyaránt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.