Filmajánló

Berlinale - Visszavonták a versenyfilmek közül Csang Ji-mou filmjét

Vajon milyen okok állhatnak a háttérben?

2019.02.12 02:30MTI

Visszavonták a Berlinale versenyfilmjei közül Csang Ji-mou kínai sztárrendező One Second (Egy másodperc) című alkotását technikai okokra hivatkozva - írták közleményükben a német fővárosban zajló filmfesztivál szervezői.

A Variety című filmes lap azonban úgy értesült, más okok állhatnak a háttérben.

A film a premierjét ünnepelte volna a filmfesztiválon, a szervezők szerint azonban az alkotás nem készült el, ezért kerül ki a versenyprogramból. A versenyfilmek száma így 17-ről 16-ra csökkent.

Értesülések szerint a programban szerepelni fog a rendező egy másik, régebbi filmje, de csak versenyen kívül. Ez a film állítólag a 2002-es Hős lesz.

Bár Csang Ji-mou a mozi iránti személyes tiszteletadásának nevezte One Second című filmjét, a versenyprogramból való kikerülése nyomán arról szóló híresztelések kaptak szárnyra, hogy az alkotás politikai okokból nem lesz látható Berlinben.

A One Second ugyanis Kínában, Mao Ce-tung idejében, az 1966-76 közötti kulturális forradalom idején játszódik, ez pedig érzékeny téma a távol-keleti országot uraló kommunista párt számára - írta a Variety.com.

Csang filmje a második kínai alkotás, amelyet idén mégsem vetítenek a berlini fesztiválon. Az elsőt, a Better Days (Jobb napok) című filmet szintén technikai okokra hivatkozva vonták vissza, bár a Variety úgy értesült, "nem sikerült megszerezni a kínai hatóságok engedélyeit".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.