Kultúra

Restaurált magyar filmek a berlini Babylon mozi műsorán

Februárban egyhónapos vetítéssorozatot szentel a patinás berlini művészmozi, a Babylon a közép-európai szerzői film nagy korszakának. A programban restaurált magyar filmek is helyet kaptak.

2019.02.11 21:30ma.hu

A keleti blokk filmjei a hatvanas években - 50 év távlatából című sorozat 50 híres, a hatvanas években készült filmet kínál. Az izgalmas visszatekintésbe 9 magyar filmet is beválogattak - olvasható a Magyar Nemzeti Filmalap MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Fábri Zoltán, Jancsó Miklós és Szabó István restaurált klasszikusait két-két vetítésen láthatja a berlini közönség. A vetítéssorozat a Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum együttműködésével valósul meg.

A csehszlovák újhullám, Andrzej Wajda, Roman Polanski, Milos Forman, Andrej Tarkovszkij alkotásai mellett Fábri Zoltán négy filmje - az Isten hozta, őrnagy úr!, A Pál utcai fiúk, a Két félidő a pokolban és a Húsz óra -, Szabó István két alkotása - az Apa és Az álmodozások kora -, valamint két Jancsó Miklós-film - a Szegénylegények és a Fényes szelek - lesz műsoron.

A filmek teljeskörű, 4K felbontású restaurálása a Magyar Nemzeti Filmalap 10 éves digitális filmrestaurálási programja keretében, a Filmarchívum szakmai irányításával készült a Magyar Filmlaborban.

A vetítéssorozat részben a berlini filmfesztivállal párhuzamosan zajlik, ahol szintén szerepel klasszikus magyar film: Mészáros Márta Örökbefogadás című filmje a felújított klasszikusokat felvonultató válogatásban, Tarr Béla Sátántangó című műve a Berlinale Fórum programjában látható.

A sorozatról bővebb információ a itt érhető el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.