Kultúra

Kiderült egy hamisítványnak tartott festményről, hogy eredeti Van Gogh

A Csendélet gyümölccsel és gesztenyével című festményt 1960-ban adományozták magánszemélyek a San Franciscó-i Szépművészeti Múzeumnak.

2019.02.06 20:58ma.hu

Vincent van Gogh festményeként azonosított az amszterdami Van Gogh Museum egy San Franciscóban lévő képet, amelyet eddig kétes eredetűként könyveltek el, mert több szakértő is hamisítványnak tartotta.

A Csendélet gyümölccsel és gesztenyével című festményt 1960-ban adományozták magánszemélyek a San Franciscó-i Szépművészeti Múzeumnak. Az eredetiségével kapcsolatos kételyek miatt a mű eddig nem szerepelt a posztimpresszionista holland festő alkotásainak katalógusában.

Az amszterdami múzeum szakértői a múlt év végén azonosították Van Gogh műveként a festményt, amely a De Volkskrant című lap értesülése szerint 1886 őszén keletkezett Párizsban, és eredetileg Émile Bernard festő - Van Gogh barátja - édesanyjáé volt.

A vizsgálatok során a szakértők nagy meglepetésükre egy női portrét fedeztek fel a csendélet alatt, habár Vincent Van Gogh-ról ismert, hogy pénzhiány miatt gyakran "újrahasznosította" korábbi képeit - közölte Milou Bollen, a holland múzeum szóvivője.

A Van Gogh Múzeumtól évente mintegy 200 feltételezett Van Gogh-festmény azonosítását kérik. 1988 óta 14 kép került fel ily módon a festőóriás hivatalos katalógusára - írta a De Volkskrant.

Az 1973-ban alapított amszterdami Van Gogh Múzeum rendelkezik a világ legnagyobb Van Gogh-gyűjteményével.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.