Programajánló

Hét év után újra dEUS-koncert Budapesten

Hét év után ismét Budapesten ad koncertet a dEUS. Az európai indie rock színtér kultikus belga csapata harmadik albuma, a The Ideal Crash megjelenésének huszadik évfordulóján turnézik újra, és június 8-án a Barba Negra Trackben is fellép.

2019.02.05 22:30ma.hu

Az 1999-ben kiadott album valódi mérföldkő volt a dEUS és az európai indie rock történetében egyaránt. Az idén tavaszi és kora nyári koncertsorozat mellett a jubileumra CD-n és vinylen is megjelenik a lemez újramaszterelt kiadása - közölte a szervező Budapest Promoter kedden.

Az egyszerre dinamikus és melankolikus zenét játszó antwerpeni dEUS eddigi története során hét stúdiólemezt készített (a legutóbbi, a Following Sea 2012-ben jelent meg), volt számos tagcsere, ötéves szünet (1999 és 2004 között).

A dEUS eddigi lemezei nem határolhatók be egyféle stílusba és hangzásba, az azonban mindenképpen elmondható, hogy a kezdeti karcosabb hangzás érettebb lett, ezzel együtt a düh megmaradt.

"Minden lemez kicsit más volt, de igazából a számok számítanak, ezen belül is az, hogy szúrósak legyenek. Számomra a sötétség és a világosság is inspiráló tud lenni. Egyébként szeretem, ha egy csapat egyféle zenét játszik, magam viszont erre nem vagyok képes" - mondta az MTI-nek a frontember Tom Barman, amikor legutóbb, 2012 augusztusában Budapesten jártak, a Sziget fesztiválon.

A dEUS háromszor lépett fel a Szigeten, ezen kívül is volt magyarországi fellépésük, például az A38 hajón.

A gitáros-énekes hét éve arról is beszélt, miért írja zenekara ilyen különlegesen a nevét, kis dével az elején, utána pedig csupa nagy betűvel.

"Még a dEUS indulásakor történt, a hősidőkben. Egy barátom, aki a low-budget reklámokért volt felelős, véletlenül egyszer így írta le a nevünket. Amúgy meg a Sugarcubes-nak volt egy deus című száma és az nekem nagyon tetszett" - mondta Tom Barman.

A zenész a kilencvenes évek elején a brüsszeli filmiskolában folytatott tanulmányokat, amelyeket abbahagyott, hogy aztán később játékfilmet is rendezzen (ez volt az Akármerre fúj a szél 2002-ben), és számos videoklipet rendezett, a dEUS-nak és más előadóknak is.

A dEUS első három lemeze (Worst Case Scenario - 1994, In A Bar, Under The Sea - 1996, The Ideal Crash - 1999) világszerte összesen több mint 750 ezer példányban fogyott. A zenekar jelenlegi felállása: Tom Barman (ének, gitár), Klaas Janzoons (billentyűs hangszerek, hegedű), Stéphane Misseghers (dob), Alan Gevaert (basszusgitár) és Bruno de Groote (gitár, vokál).

A csapat már dolgozik a nyolcadik albumán, amely a tervek szerint valamikor 2020 legelején érkezik. Tom Barman a dEUS mellett más projektekben is dolgozik, a dzsesszes TaxiWarsban például Nicola Thysszal (nagybőgő) és Antoine Pierre-rel (dob), akik jelenleg Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint kvartettjében is szerepelnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.