Oroszország

Videón a világ legvakmerőbb műkincslopása

A biztonsági őrök szeme láttára loptak el egy festményt a Tretyakov-képtárból.

2019.01.28 10:37MTI

A látogatók és a biztonsági őrök szeme láttára lopták el Arhip Kuindzsi 19. századi jeles orosz tájképfestő egy festményét vasárnap a moszkvai Tretyakov-képtárból; az Ai-Petri. Krím című képet és a tolvajt még aznap előkerítette a rendőrség.

Egy fiatal férfi látogatási időben leemelte a kulturális minisztérium szerint 120 millió rubelt (50 millió forint) érő, 1890-ben keletkezett festményt a falról a világhírű képtárban, majd távozott vele. A látogatók és az őrök csak később döbbentek rá, hogy egy vakmerő műkincslopás szemtanúi voltak.

A biztonsági kamerák felvételei alapján a rendőrök még aznap elfogták a feltételezett tolvajt, egy büntetett előéletű 31 éves férfit, akit egy Moszkva környéki faluban vettek őrizetbe. A gyanúsított vallomása alapján egy közeli építkezésen elrejtve megtalálták a festményt is, amely egy Krím félszigeti hegycsúcsot ábrázol.

A hatóságok vizsgálják, hogy voltak-e bűntársai, megbízói a képtolvajnak - jelentette hétfő hajnalban a TASZSZ.

A görög származású Arhip Kuindzsi (1842-1910) a 19. századi orosz tájképfestészet eredeti tehetségű újítója. Nyírfaliget című 1882-es képét 2008-ban több mint 3 millió dollárért árverezte el a Sotheby's.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.