Tom Hanks és Catherine Zeta-Jones a főszerepben

Hollywoodi film készül Ferenc József és Erzsébet életéről

Hollywoodi film készül Ferenc József osztrák császár és felesége, Erzsébet császárné - magyar királyi pár - életéről, legalábbis a tervek viszonylag előrehaladott állapotban vannak. A leghosszabb ideig uralkodó Habsburgot állítólag Tom Hanks, a népszerű Sisit pedig Catherine Zeta-Jones alakítaná.

2008.01.19 09:22MTI

Úgy hírlik, hogy mindkét sztár érdeklődéssel fogadta az ajánlatot, de végleges választ még nem adtak, mint ahogy a többi szereplőről és a stábról sincs döntés.

A főképpen Sisi személyére összpontosító filmet eredeti helyszíneken, a felső-ausztriai Salzkammergutban forgatnák, ahol a császári és királyi pár életének jelentős részét töltötte. A magyarországi, indiai és olaszországi jeleneteket stúdióban, kulisszák között vennék föl.

Felső-Ausztria tartomány 500 ezer euróval támogatná a produkciót, amelynek összköltségét 30 millió euróra becsülik. Hogy melyik stúdió vállalja a kiadások fedezését, egyelőre még titok, de mind a Time Warner, mind a Disney nevét emlegetik. Maga az ötlet egyébként a Felső-Ausztriából származó hollywoodi producertől, Lilly Bergertől származik.

Tervek szerint a forgatás 2009 őszén kezdődne, de az előkészületeket bizonytalanná teszi a hollywoodi forgatókönyvírók elhúzódó sztrájkja. Nem kizárt, hogy végül is csak a következő évben indulhatnak meg a munkálatok.

Ferenc József és Erzsébet - eredeti nevén Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach - 1854. április 24-én este hét órakor Bécsben házasodott össze. A szépségéről ismert, nyúlánk, mai kifejezéssel élve sportos alkatú, lázadozó természetű Sisi - aki kezdeti műveltségi hiányosságai ellenére a német, angol, francia, cseh mellé magyarul is megtanult - liberális nézeteivel sehogy sem illett a konzervatív, maradi császári udvarba és képtelen volt elfogadni annak merev viselkedési szabályait.

A császárral között házassága néhány év alatt megromlott, részben anyósa és az udvar befolyása, részben eltérő életfelfogásuk és egyéniségük miatt. Sisin, aki gondjai elől már házassága első éveiben is magányba és betegeskedésbe menekült, 1858-ban rejtélyes kór vett erőt. Orvosai tanácsára elhagyta az udvart, és több hónapot töltött Madeirán és Korfun, ahol megismerkedett egy magyar testvérpárral: tőlük kezdett el magyarul tanulni.

Az 1867-es kiegyezést és az Osztrák#Magyar Monarchia megalakulását követően Erzsébet férjével együtt Budára utazott, ahol június 8-án magyar királyi párrá koronázták őket. A politikától egyre inkább visszavonult, és császárnéi kötelességeiről tudomást nem véve szinte csak az önmegvalósításnak élt, ideje nagy részét az utazás, a lovaglás és kedvenc gyermekének, Mária Valériának nevelése kötötte le.

1898. szeptember 10-én Genfben kísérőjével hajókirándulásra igyekezett, amikor egy Luigi Lucheni nevű olasz anarchista egy hegyesre fent reszelővel szíven szúrta a Genfi-tó partján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.