Programajánló

Észt dzsessz az Opus Jazz Clubban

Két észt dzsessz formáció, a Peedu Kass Momentum és a Tormis Quartet ad koncertet csütörtökön és pénteken az Opus Jazz Clubban.

2018.11.27 21:30MTI

A program az Észt Köztársaság kikiáltásának századik évfordulója alkalmából valósul meg, a Magyarországi Észt Intézet szervezésében - közölte a Budapest Music Center az MTI-vel.

November 29-én a Peedu Kass Momentum játszik. A tiszta hangzásáról, izgalmas ritmusairól és lendületes színpadi előadásáról ismert, kortárs dzsesszt játszó Momentum zongoratriót az európai ismertségnek örvendő és igen termékeny muzsikusa, a nagybőgős Peedu Kass vezeti. A Momentum volt az első észt zenekar, amely felléphetett a legnagyobb európai dzsessz szakvásár, a brémai Jazzahead showcase-színpadán, 2015-ben.

A csapat zongoristája a virtuóz Kristjan Randalu, aki korábban játszott együtt Ben Monderrel, Ari Hoeniggel Dhafer Yousseffel vagy Nils Petter Molvaerral is. A dobos Toomas Rull termékeny dalszerző is, széles körben keresett muzsikus, aki több mint száz album felvételénél működött már közre. A Momentum első lemeze 2016-ban jelent meg, Budapesten elsősorban friss, idei albumukról játszanak.

Másnap, november 30-án pénteken a Tormis Quartetet hallhatja a közönség. A tavaly elhunyt Veljo Tormis észt komponista a 20. század egyik legfontosabb európai kórusmű-zeneszerzőjének számít. A többségében észt népdalokra építkező műveit az Opusban már többször sikerrel szerepelt Kadri Voorand énekesnő fiatal korától ismerte és énekelte különféle kórusok tagjaiként, akárcsak Jaak Sooäär gitáros.

2015-ben a Tormis 85. születésnapját ünneplő események részeként a tallinni Jazzkaar fesztivál felkérésére Voorand és Sooäär Liisi Koikson énekesnővel és Paul Daniel gitárossal különleges koncertprogramot állított össze, amelyben Tormis műveit a dzsessz kontextusába helyezve szólaltatták meg. A siker láttán a négy zenész úgy döntött, tovább folytatja, azóta Észtország szinte valamennyi folk és dzsessz fesztiválján megfordultak, de szerepeltek az Egyesült Királyságban, Izraelben, Németországban és Finnországban is. A kvartett debütalbuma idén nyáron jelent meg Tormisele - Hommage to Veljo Tormis címmel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.