Programajánló

Nemzetközi csellófesztivált rendeznek Székesfehérváron

Nemzetközi csellófesztivált rendeznek november 25. és december 2. között Székesfehérváron: a résztvevőknek nemzetközi hírű gordonkaművészek tartanak mesterkurzusokat, de lesznek zongorás egyéni órák, valamint különböző kamarazenei formációkban is fellépnek a hallgatók.

2018.11.12 23:30MTI

A témában tartott hétfői sajtótájékoztatón Szili Gabriella fesztiváligazgató elmondta, hogy a kiemelkedő tehetségeknek lehetőséget kívánnak adni tudásuk elmélyítésére. A mesterkurzusokat négy professzor - Marcio Carneiro (Brazília-Svájc), Olaf Niessing (Németország-Chile), Onczay Csaba (Magyarország) és Matias de Oliveira Pinto (Brazília-Németország) - tartja majd - tette hozzá.

A fesztiválon huszonketten vesznek részt, a résztvevők fele magyar csellista lesz. A külföldiek között lesznek brazil, görög, japán, chilei és német gordonkások is.

Cser-Palkovics András polgármester izgalmas eseménynek nevezte a fesztivált, amely méltó nyitánya lesz adventnek.

Szili Gabriella felidézte, hogy a négy nemzetközi hírű csellóművész és egyetemi tanár ötlete nyomán és közreműködésével 2015-ben, a németországi Lingenben rendezték meg az I. Európai Csellófesztivált KLingendeCelli néven. A négy csellista közül azóta még ketten elvitték hazájukba a nagyszabású fesztivált: 2016-ban a brazíliai Ouro Brancóban, 2017-ben pedig a chilei Talcában rendeztek hasonló eseményt.

Már csak Magyarország nem volt házigazda, de Székesfehérvár támogatásával ez is megvalósul - emelte ki a fesztiváligazgató, aki azt is elmondta, hogy a nagyközönség három alkalommal hallhatja az ifjú gordonkások játékát. A nyitóhangversenyen a Hermann László Zeneiskola dísztermében, a fesztiválkoncerten a Szent István Művelődési Központban, ahol az Alba Regia Szimfonikus Zenekar is közreműködik, valamint a záróhangversenyen, melyet a Hiemer-házban rendeznek.

Cser-Palkovics András az eseményt szervező Alba Regia Szimfonikus Zenekarról szólva elmondta, hogy az októberi határidőig benyújtották a zenekar minősítéséhez szükséges papírokat. Megjegyezte, hogy a minősítéshez a feltéteket a város és a zenekar is teljesítette.

Mint rámutatott, az ezzel kapcsolatos döntés 2019-ben megszülethet, és 2020. január 1-jétől lehet hivatalosan minősített a zenekar, amely ezzel jelentős állami támogatásokhoz juthat.

Ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója embert próbáló feladatnak nevezte a törvényi előírásoknak való megfelelést, amelyért minden zenekari tag odaadóan dolgozott az elmúlt négy évben. Fontos lenne az élvonalbeli zenekarok közé kerülni, mert ezzel megerősödne régiós szerepvállalásuk, és a nagyvárosokon kívül a kisebb településekre is minőségi zenét vihetnének - fűzte hozzá.

Az igazgató szólt arról is, hogy vasárnap délután az új Sóstói Stadion 500 fős konferenciatermében adnak nagyzenekari koncertet Stadion nyitány címmel. A műsorban Hacsaturján, Vivaldi és Dvorák darabjai mellett különböző filmzenék szólalnak meg.

Cser-Palkovics András megemlítette, hogy meccsnapokon a bajnok MOL Vidi FC lesz a bérlője a stadionnak, ugyanakkor egyéb időpontokban társadalmi rendezvények helyszíne lesz, mint a koncert is mutatja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.