Kultúra

Tizenegymillió forint volt a legmagasabb leütési ár a Zsolnay-árverésen

Egy 1899-es, pipacsokkal díszített váza és A Hold című női fejszobor érte el a legmagasabb, tizenegymilliós leütési árat a Virág Judit Galéria második Zsolnay-árverésén, amelyen a Nagyváradról származó, 2015-ben elhunyt Friedländer Ádám magángyűjteményének tételeire, valamint egy magyar származású New York-i műgyűjtő kerámiáira licitálhattak az érdeklődők Budapesten.

2018.11.10 01:30MTI
hirdetés

A Virág Judit galéria MTI-hez elküldött közleménye szerint a 70 tételből álló, 68 millió forintot meghaladó összkikiáltási árról induló árverés végül 120 millió forint feletti összleütési értékkel zárult.

Az egymást jól kiegészítő két gyűjteményben legalább 25 nemzetközi rangú szecessziós Zsolnay-remekmű szerepelt. Jelentős részük a Zsolnay-gyár által a 19. század végétől alkalmazott eozines díszítési technológiával készült.

Ezek közül is egy 1902-es, zsákmányra lecsapó sas képével díszített virágtartó edény 3 millió forintos kikiáltási árról indulva végül 8 millió forintért cserélt gazdát. Ugyancsak 8 millió forintért kelt el egy 1911-ben készült, Mack Lajos által tervezett váza. Mint írják, az erős tűzű, pate festésű motívumokkal díszített tárgy ritkának számít a Zsolnay-kerámiák között.

Szintén Mack Lajos tervezte azt az 1900-ban készült, még ma is működő lámpát, ami a kikiáltási ár duplájáért, 2,6 millió forintért kelt el. Egy 1909-es, papagáj alakkal mintázott váza pedig 1,6 millió forintos kikiáltási árról indulva, hosszas licitálás után végül 3,4 millió forintért cserélt gazdát.

Egy 2 millió forintról induló, díszmadarak panorámaképével díszített váza licitjét 6,5 millió forintnál ütötték le, míg egy Bacchus-alakkal díszített gyümölcstál 2,8 millió forintért kelt el. Egy 1902-ből származó, naspolyaágon ülő paradicsommadaras, panorámaképes virágtartó edény 5,5 millió forintért, míg a Faunos gömbváza, amelyért komoly licitharc bontakozott ki, végül 2,2 millió forintért cserélt gazdát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.