Kultúra

Elmarad az idei Hallgatás Napja kortárszenei fesztivál

Elmarad a november 25-re meghirdetett Hallgatás Napja kortárszenei fesztivál, amelyet a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar szervezésében a Budapest Music Centerben rendeztek volna meg.

2018.11.08 23:30MTI

A Hallgatás Napja fesztivált Keller András és Rácz Zoltán művészeti vezetésével 2015 óta évről évre zenekari költségvetése terhére és számottevő külön támogatások nélkül valósította meg a Concerto Budapest a kortárszene ápolását és népszerűsítését szolgáló misszióként, idén azonban a zenekar szűk költségvetési helyzete miatt a fesztivál megszervezése nem lehetséges - közölt a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény felidézi, hogy 110 zenész és tizenöt fős művészeti, technikai stáb dolgozott a kiállításokkal, vetítésekkel kísért egynapos zenei fesztiválon, amelyen 37 szerző 40 művét, köztük 5 ősbemutatót és 7 magyarországi bemutatót nyújtottak volna a közönségnek. Az idei program külön érdekessége lett volna a Ligeti Ensemble koncert és a 6:3 című, kilenc fiatal magyar zeneszerző által a legendás focimeccs 65. évfordulójára, a szembenálló feleket 11-11 hangszert számláló csapatokra írt mű ősbemutatója, amelyben a bírók szerepét a Hallgatás Napja két művészeti vezetője, Keller András és Rácz Zoltán alakította volna.

"A hallgatás jelenthet meghallgatást, elcsöndesülést, elmélyedést, rácsodálkozást, felfedezést. Fontosnak tartottam a kaleidoszkóp-jelleget a kortárs zenéről, s mellettük pedig mércének, társnak a régmúlt idők nagy szerzőit. Egy Európában is egyedülálló, izgalmas zenei ünnepet teremtettünk az elmúlt négy évben a kortárs zene becsületéért" - idézi a közlemény Keller Andrást.

"A Hallgatás Napja számunkra misszió, amelyet saját erőnkből végzünk, s bár az utolsó pillanatig vártuk a csodát, kerestük a megoldást, ebben az évben költségvetésünk realitása erre kényszerít bennünket és a közönséget" - fűzte hozzá.

Keller András elmondása szerint ugyanezt a gazdag műsort 2019. november 10-én mutatják be a közönségnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.