Új rekord

Indiában felavatták a világ legmagasabb szobrát

A Szardar Vallabhbhai Patel ügyvédet, függetlenségi hőst, India első belügyminiszterét ábrázoló alkotás 182 méter magas.

2018.10.31 11:44MTI

A 403 millió dollár költséggel felépült szobor egy duzzasztógátra néz a Gudzsarát államban lévő Kevadija faluban. Az emlékművet Narenda Modi indiai miniszterelnök avatta fel, és az "egység szobraként" méltatta.

Modi ígérte meg az államnak a szobor felállítását, ami miatt heves bírálatok érték, mondván Indiai nem engedheti meg magának azt, hogy ekkora összeget költsön egyetlen szoborra.

A szoborban 153 méter magasan – körülbelül mellmagasságban – kilátót alakítottak ki. A kormányfő azt reméli, hogy az óriásszobor ugyanúgy fogja vonzani a turistákat, mint New Yorkban a Szabadság-szobor.

Vallabhbhai Patel volt a független India első miniszterelnök-helyettese Dzsaváharlál Nehru mellett, és az Indiában jelenleg kormányon lévő jobboldali-vallásos Bharatíja Dzsanata Párt úgy érzi, Patel emléke méltatlanul homályosult el a világias Nehru-dinasztiáé mellett. Patel India "vasembereként" vált ismertté, miután szívós tárgyalásokkal és erőszakkal való fenyegetéssel rávett 550 fejedelemséget a független Indiához való csatlakozásra 1947-ben.

Nem sokáig büszkélkedhet a világ legmagasabb szobrának címével a Patel-szobor, Mumbainál már épül, és 2021-re tervezik átadni Cshatrapai Sivadzsi 17. századi király 212 méteres lovasszobrát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.