Programajánló

Új ismeretterjesztő sorozat a Duna Televízióban

Aranyok Aranya címmel nyolcrészes ismeretterjesztő sorozat indul vasárnap a Duna Televízióban, amely Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a költő történelmi balladáinak és életének fontos helyszíneit járja végig.

2018.10.28 03:30MTI
hirdetés

Ugron Zsolna író, Várkonyi Gábor és Csorba László történészek nyolc epizódon keresztül Arany János irodalmi és történelmi "iránytűjével" járják be Európát és igyekeznek összevetni a költő balladáinak világát a történelmi valósággal - közölték a produkció készítői az MTI-vel.

Arany, kapcsolódva a 19. század nemzeti identitást kereső-értelmező vonulatához, kortársaihoz hasonlóan gyakran dolgozott fel olyan történelmi eseményeket, amelyeket a magyar múlt kiemelkedő vagy éppen sorsfordító pillanatainak gondolt. Elbeszélő költeményeiben, balladáiban hol tragikus pátosszal, hol pedig szembenézésre késztető iróniával beszélt a magyar történelem szereplőiről, királyokról, hősökről, a helytállás egyszerű harcosairól.

Az írónő és a két történész egy több száz éven átívelő, nyomozó kalandokban bővelkedő útifilmsorozatot készített Karlovy Varytól Nápolyig, vagy a Tordai-hasadéktól Montgomery-ig.

Az Aranyok Aranya egy újszerű, formabontó ismeretterjesztő sorozat, amely egy éven át, hét országban 33 várost érintve készült az Arany János Emlékbizottság támogatásával.

A 26 perces epizódok három ösvényen haladnak: Ugron Zsolna írónő elsősorban a karakterekre fókuszál, Várkonyi Gábor a történelmi tényeket veszi sorra, Csorba László pedig azt igyekszik bebizonyítani, hogy Aranynál jobban senki sem mesélhette volna el ezeket a történeteket.

A műsort vasárnaponként adja majd a csatorna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.