Kultúr

Így ünneplik a délvidéki magyar színjátszás napját

Monodrámával, felolvasószínházzal és díjátadóval.

2018.10.24 00:22MTI

Egy monodrámával, két felolvasószínházi előadással és a legrangosabb vajdasági színművészeti díj átadásával ünneplik az idén a délvidéki magyar színjátszás napját Szabadkán.

Október 26-án, pénteken Mácsai Endre adja elő a József Attila művei és egyéb szépirodalmi szövegek felhasználásával készült, Szabad ötletek után szabadon című darabot. Az előadás az Ensemble Ohne Grenzen vendégjátéka.

Másnap két kortárs felolvasószínházi darabot láthat a közönség. A művek a szabadkai Népszínház drámapályázatának győztes munkái. Vukovics Amadeusz Halálközeli élmény című darabját Körmöci Petronella, Nomád Földi László Thrilles című művét pedig Mirko Radonyit állítja színpadra. A felolvasásokat követően vitaestet tartanak Oláh Tamás dramaturg, író, Szűcs Katalin Ágnes kritikus, valamint Verebes Ernő drámaíró, dramaturg, zeneszerző részvételével.

Október 29-én, a délvidéki magyar színjátszás napján adják át a legrangosabb vajdasági szakmai elismerést, a Pataki-gyűrűt. A díjra öt színészt jelöltek: Béres Mártát, Elor Eminát, Pesitz Mónikát, Mészáros Gábort és Nesic Mátét.

A délvidéki magyar színjátszás napja október 29-e, annak emlékére, hogy Pataki László, a szabadkai Népszínház alapító tagja rendezésében 1945-ben ezen a napon mutatták be a színház első darabját, Balázs Béla Boszorkánytáncát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.