Hagyomány

Több mint tizenötezer vendéget várnak a velemi gesztenyenapokra

A Kőszegi-hegység egyik legjellegzetesebb növénye a szelídgesztenye, amelynek beérését hagyományos módon gesztenyesütéssel, gesztenyés ételek készítésével, kézműves vásár tartásával ünneplik meg minden évben.

2018.10.10 23:30MTI

Több mint tizenötezer vendéget várnak szombaton és vasárnap a velemi gesztenyenapokra - közölte az MTI-vel szerdán a Vas megyei község polgármestere.

Szél Józsefné elmondta: a Kőszegi-hegység egyik legjellegzetesebb növénye a szelídgesztenye, amelynek beérését hagyományos módon gesztenyesütéssel, gesztenyés ételek készítésével, kézműves vásár tartásával ünneplik meg minden évben.

Hozzátette: a velemi gesztenyenapok ma már a térség egyik legjelentősebb gasztronómiai és hagyományőrző kulturális rendezvényévé vált, melynek megszervezését negyedik éve saját kezébe vette az önkormányzat.

Szél Józsefné szólt arról, hogy idén is több mint kétszáz vendéglátós és árus kínálja majd portékáit, több helyen sütik majd egyszerre nyílt lángon a gesztenyét, gesztenyés ételeket, süteményeket, de akár gesztenyés sört is kóstolhatnak a községbe érkező vendégek.

Ismertetése szerint szombaton délután fél kettőkor tartják az ünnepélyes megnyitót, ezt követi a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes és a Tulipán Együttes, majd a Perenyei Hagyományőrző Együttes műsora, végül pedig délután négy órától a Bikini együttes koncertjét láthatják és hallhatják az érdeklődők.

Vasárnap délután egyebek között a Boglya Együttes, a Gencsapáti Hagyományőrzők, a Kópic és az Ispiláng Néptáncegyüttes, valamint a Bakafánt Énekegyüttes lép fel, majd a Holdviola együttes koncertje zárja a sort.

A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a rendezvény minkét napján forgalomkorlátozás lesz érvényben, a községet autóval csak Kőszegszerdahely felől lehet megközelíteni. Az önkormányzat ideiglenes parkolót alakított ki, külön parkolóban állhatnak meg a mozgássérültek és az autóbusszal érkezők.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.