Örökségvédelem

Felújítják Gyula város legrégebbi lakóházát

Pályázati támogatás segítségével megkezdődhet Gyula város legrégebbi, klasszicista stílusú műemlék lakóépületének felújítása.

2018.10.03 21:30MTI

Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester elmondta: az önkormányzat 10 millió forint támogatást nyert el a Miniszterelnökség által kezelt Népi építészeti emlékek helyreállítása című pályázaton, amelyhez vállalta a további 10 millió forint önrészt.

Az úgynevezett Máriás-ház 1775 környékén épült és a várost porig égető 1801-es nagy tűzvész után egyedül ez maradt meg ép állapotban. A sváb származású gazdálkodó tulajdonosoktól a második világháború után elvette az állam az ingatlant, amely 1968-ben került vissza az eredeti tulajdonosokhoz.

A gyulai önkormányzat végül 2011-ben megvásárolta a házat és kereste a felújításához szükséges forrásokat. A most elnyert támogatás segítségével a tetőszerkezetet újítják fel, de a második ütemben a polgármester szerint jó eséllyel pályázhatnak újabb forrásra és számítanak egy német alapítvány segítségére is.

Ha sikerrel járnak, akkor a meglévő ingatlant német tájházként fogják működtetni, amely egyben helyet adna a gyulai német nemzetiségi önkormányzatnak is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.