Kultúra

Pekingben mutatkozik be a Szépművészeti Múzeum Toulouse-Lautrec kollekciója

A pekingi Szépművészeti Akadémián (Beijing Fine Art Academy) mutatkozik be a Szépművészeti Múzeum Toulouse-Lautrec-kollekciójából válogatott kiállítás, amely november elejéig lesz látható a helyszínen.

2018.10.01 23:30MTI

A Toulouse-Lautrec világa című, 90 litográfiát bemutató tárlat a francia művész első átfogó kiállítása a kínai fővárosban - közölte az MTI-vel hétfőn a Szépművészeti Múzeum.

A vasárnap nyílt tárlat négy fejezetben: a Párizsi éjszakák, az Éjszakai nők, a Színház és a Plein-air témakörök köré csoportosítva mutatja be a francia művész életművét nyomatokon és litográfiákon keresztül.

A Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteménye több mint százezer alkotást őriz, és Lautrecéhez hasonlóan számos művész szinte teljes grafikai palettájába enged betekintést. A francia művész itt őrzött, mintegy 240 művének csaknem kétharmada kivételesen rövid idő alatt, nem sokkal a festő halála után, az 1910-es évek első felében vásárlások és adományozások révén került az intézménybe. A gazdag állományhoz hasonlóval csak a párizsi Bibliothéque Nationale, a berlini Gerstenberg-gyűjtemény, valamint a berlini és a drezdai grafikai közgyűjtemények rendelkeznek.

Henri de Toulouse-Lautrec-Monfa 1864-ben született az egyik legtekintélyesebb és legrégibb arisztokrata család sarjaként a dél-franciaországi Albiban. A ritka genetikai betegségben szenvedő művész rajztehetsége már egészen fiatalon megmutatkozott, így tanulmányait a korszak neves festőjének Fernand Cormonn-nak párizsi műtermében folytatta, ahol diáktársa volt mások mellett Émile Bernard, Loius Anquetin és Vincent van Gogh is.

1884-ben a Montmartre-ra költözött, amely egyszerre volt az otthona és műveinek legfőbb inspirációja is. Az igazi ismertséget számára a Moulin Rouge mulató számára tervezett plakátja hozta meg 1891-ben, onnantól kezdve szenvedélyesen készített litográfiákat, mintegy 360 darabot, ezek közül harminc plakátot. A litográfia technikája az 1890-es években virágkorát élte és Lautrec számára ezen tevékenysége egyenrangú volt a festészettel, kiállításain szinte mindig együtt mutatta be a festményeket, plakátokat, litográfiákat, rajzokat.

A pekingi Akadémia látogatói nem először találkozhatnak magyar anyaggal, három évvel ezelőtt Munkácsy Mihály művei mutatkoztak be ugyanitt. A Szépművészeti Múzeum szervezésben az elmúlt években több jelentős külföldi múzeumban és kiállítóhelyen is bemutatkozhattak önálló kiállításon a múzeum műtárgyai, többek között a londoni Royal Academy of Arts-ban, a bécsi Kunstforumban, a római Modern Művészeti Nemzeti Galériában, a párizsi Musée d'Orsay-ban és a Musée du Luxembourgban, a milánói Palazzo Reáléban, a Buenos Aires-i Nemzeti Szépművészeti Múzeumban vagy a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban is.

A Szépművészeti Toulouse-Lautrec anyagával három évvel ezelőtt a római Museo dell'Ara Pacis falai között is találkozhatott a külföldi közönség. Az akkori tárlat a 2014-ben Budapesten, a művész születésének 150. évfordulójára rendezett kiállítás újragondolt változata volt.

A bemutató kurátora Gonda Zsuzsa, a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményének művészettörténésze.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.