Programajánló

Nagyszabású kiállítás Frantisek Kupka műveiből Prágában

Frantisek Kupka világhírű cseh festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás pénteken Prágában.

2018.09.08 01:30MTI

Az absztrakt festészet egyik ikonjának számító alkotó életművét bemutató nagyszabású tárlat 2019. január 20-ig lesz látható a prágai Hradzsin Wallenstein lovardájában (Valdsejnská jízdárna.)

A kiállítás nemzetközi együttműködés eredménye: a mintegy kétszáz kép többségét a prágai Nemzeti Galéria és a párizsi Pompidou Központ kölcsönözte a kiállítás számára, de vannak képek amerikai és más külföldi galériákból, valamint magángyűjteményekből is. Jirí Fajt, a prágai Nemzeti Galéria igazgatója szerint a képek majdnem felét együtt most láthatja először a nagyközönség.

Frantisek Kupka (1871-1957) alkotásainak egy része korábban Párizsban volt kiállítva, a cseh sajtó szerint nagy sikert aratott a tárlat.

A prágai kiállítás Kupka minden alkotói időszakát feltérképezi a 19. század végétől a 20. század közepéig, a szecessziós, figuratív és expresszionista képektől kezdve egészen az absztrakt, geometrikus művekig. Kupka könyvekben és a sajtóban megjelent illusztrációi és karikatúrái szintén a tárlat részét képezik. A világhírű cseh absztrakt festő élete jelentős részét Franciaországban élte le, hamvai 1957-től a francia főváros Pere-Lachaise temetője kolumbáriumában vannak elhelyezve.

Csehországban néhány éve széleskörű társadalmi vita zajlott le Kupka hamvainak hazahozataláról, ám eddig semmi sem történt az ügyben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.