Kultúra

Több mint 200 mű érkezett a Bartók Világverseny zeneszerzői fordulójára

Összesen 214 pályamunka érkezett 53 ország komponistáitól a Bartók Világverseny és Fesztivál zeneszerzői fordulójára.

2018.09.06 23:30MTI
hirdetés

Az augusztus 31-én lezárult jelentkezési időszak végéig 5 kontinensről érkeztek pályamunkák a versenyre, amelyre 40 év alatti zeneszerzők küldhették el 5-6 perces szóló zongoraműveiket. A 25 magyar jelentkező mellett az olasz, amerikai és dél-koreai szerzők vannak a legtöbben, de érkezett versenydarab Üzbegisztánból, Mexikóból és Iránból is - közölte a Zeneakadémia csütörtökön az MTI-vel.

A Zeneakadémia Zeneszerzés Tanszékének oktatói Fekete Gyula tanszékvezető, nemzetközi rektorhelyettes vezetésével átvették a névtelenül, jeligével beküldött kottákat és hangfájlokat, majd szeptember közepén ülnek össze, hogy együtt értékeljék ki a beküldött munkákat.

Az előzsűri által kiválasztott darabok a nemzetközi zsűri elé kerülnek, amelynek tagja Fekete Gyula, Thomas Ades, Chaya Czernowin és Unsuk Chin zeneszerzők, valamint Andrej Korobejnyikov zongoraművész. A közönség a november 25-i gálakoncerten hallhatja a legjobbnak ítélt pályaműveket, amelyeket mások mellett Fülei Balázs, Várjon Dénes és Balázs János szólaltat meg.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával elindult Bartók Verseny alapszabálya szerint a Bartók műveiből álló zongorás repertoár mellett az idén rendezett zeneszerzés forduló győztes művei lesznek a 2019-es zongora forduló kötelező darabjai.

"Bartók itt van otthon, anyanyelve a miénk, mi értjük őt a legjobban, és jól látszik, hogy az egész világ igényt tart a mi értelmezésünkre. Tudósok és előadóművészek együtt gyűjtik és gyarapítják ezt a magyar kincset és nemzeti örökséget. A Zeneakadémia volt Bartók alma matere, és az egyre ismertebb Bartók Világverseny nagymértékben segíti Magyarország imázsát, erősíti helyét a tehetséges népek sorában" - idézi a közlemény Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora szavait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.