Programajánló

Haydn-vonósnégyes Fesztivál - 3 nap alatt 5 koncert Fertődön

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg szeptember 21. és 23. között a Haydn-vonósnégyes Fesztivált a fertődi Esterházy-kastélyban, ahol három nap alatt öt koncertet tartanak.

2018.08.28 23:30MTI

Rácz Márton karmester, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. zenei vezetője a programot bemutató keddi sajtótájékoztatón Fertődön hangsúlyozta, hogy Joseph Haydn zeneszerző műveinek a kastélyegyüttes falai között "el kell hangzaniuk".

A fesztivál sikerét mutatja, hogy az elmúlt tíz alkalommal a ma meghatározó vonósnégyesek mindegyike játszott már Fertődön - tette hozzá.

A program szeptember 21-én pénteken az idei salzburgi Mozart-verseny győztes vonósnégyesének, a francia Quatuor Tchaliknak a koncertjével indul, amelyen Reynaldo Hahn II. F-dúr vonósnégyese mellett Haydn D-dúr vonósnégyeséből és Mozart B-dúr vonósnégyeséből hallhat a közönség.

Másnap délután a nyugat-magyarországi zenészekből álló Wespa Quartet Maróth Bálint csellóművésszel Haydn G-moll vonósnégyesének és Franz Schubert C-dúr vonósnégyesének egy darabját adja elő. Este a Bennewitz Quartet Haydn C-dúr és F-dúr, valamint Dvorak G-dúr vonósnégyesének egy-egy darabját adja elő.

A zárónapon, vasárnap délután a Kruppa vonósnégyes Haydn C-dúr és Kodály Zoltán I. c-moll vonósnégyeséből mutat be egy-egy darabot, este pedig a Signum Quartet Haydn D-dúr és Franz Schubert a-moll vonósnégyeséből játszik, valamint Fanny Mendelssohn-Hensel Esz-dúr vonósnégyesét adja elő.

Egresitsné Firtl Katalin ügyvezető elmondta, hogy a Haydn-művek megszólaltatásának leghitelesebb helyszíne a fertődi kastély, mert a zeneszerző ott élt és alkotott. A helyszín ma a kormány folyamatos támogatásának köszönhetően Magyarország egyik legszebb koncerthelyszíne - fogalmazott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.