Programajánló

Virágkarnevál - EKF-installáció Debrecenben

A virágkarneváli előkészületek jegyében virágokkal díszített installációt állítottak fel szombaton Debrecen belvárosában, amely azt fejezi ki, hogy a város 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa (EKF) szeretne lenni.

2018.08.19 05:30MTI

Amilyen lehetőséget jelent Debrecen gazdaságfejlesztésében, hogy a BMW autógyárat épít a városban, hasonló hatású lenne a kultúra területén az EKF-pályázat elnyerése - mondta a város kulturális alpolgármestere a D2023 nevet viselő installáció felállítása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: a város 2030-ig szóló kulturális stratégiájának fontos állomása lenne a 2023-as EKF cím. Ennek érdekében fontos a program társadalmasítása, hogy minél többen tudjanak róla és minél több debreceni polgár legyen, aki a törekvések mögé áll és tudja, mit fejez ki a D2023 - fűzte hozzá.

Porkoláb Gyöngyi, az EKF Debrecen 2023 Programiroda operatív igazgatója kiemelte: a művészeti összefogással elkészített installáció elsődleges célja, hogy megállítsa az embereket, felkeltse érdeklődésüket az EKF-projekt iránt.

Elmondta azt is: a D betűből és a 2023 számjegyeiből álló vasállványra rögzített térkompozíció különlegessége, hogy debreceni alkotócsoportok - Rácz Róbert grafikus, a Kerma Design Kft., a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár és az XPonential Coworking Office - díszítették virágmotívumokkal egyedi elképzelésük szerint, a négy évszak jellemző jegyeit felhasználva.

Az installáción található QR kód segítségével további információt találnak az érdeklődők az EKF Debrecen 2023 Európa Kulturális Fővárosa Programról, illetve a Rózsa utcán kihelyezett térkompozícióról - jelezte Porkoláb Gyöngyi, megemlítve, hogy a Rózsa utcán felállított D2023 színpadon szombat este debreceni, újvidéki, paderborni fiatalok lépnek fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.