Siker!!!

Magyar rekord: 326-an ropták a Mikepércsi csárdást Debrecen főterén - videó

Magyar rekordot állítottak fel a táncosok péntek délután Debrecen főterén: Béres András legendás, 1950-ben született koreográfiáját, a Mikepércsi csárdást 326-an táncolták egyszerre a Nagytemplom előtt.

2018.08.18 06:18ma.hu

Béres András néprajzkutatóra, a Déri Múzeum egykori igazgatójára, a Debreceni Népi Együttes egyik alapítójára, művészeti vezetőjére, néptánc-koreográfusra, a virágkarnevál megálmodójára születésének 90., halálának 25. évfordulójának évében egész éves programsorozattal emlékeznek tisztelői.

A Mikepércsi csárdás koreográfiája 1950-ben készült Béres András néprajzi gyűjtései nyomán. A tánc évtizedeken át volt nyitószáma a Debreceni Népi Együttes műsorainak, majd egy időre feledésbe merült. Mikepércsen azonban újra "felfedezték" az alkotást, ami mára a település egyik jelképévé vált. 2009-ben pedig - rekordot elérve - 318 táncos ropta egyszerre a mikepércsi sportpályán a csárdást.

A karneváli hét keretében pénteken délután Nagytemplom előtti Kossuth téren gyűlnek össze a néptáncosok, hogy túlszárnyalják a 2009-es sikert.

Több mint húsz település táncosai vettek részt a különleges produkcióban: ott voltak a Debreceni Népi Együttes, a Főnix Néptáncegyüttes, Mikepércs néptánc tagozatos diákjai, Béres András szülőfaluja, Rozsály képviselői, de érkeztek táncosok - többek között - Nagyecsedről, Földesről, Derecskéről, Tépéről, Hajdúbagosról, Hajdúböszörményből, Sárándról, Ebesről, Álmosdról, Hajdúdorogról, Hosszúpályiból, Biharkeresztesről, Berettyóújfaluból, Monostorpályiból és Balmazújvárosról, de Borsról, Székesfehérvárról, Lengyelországból és Hollandiából is.

A legfiatalabb táncos a tépei 8 éves Békési Nimród, a legidősebb a hajdúdorogi 74 éves Kiss János volt.

A zenés-táncos rekordkísérlet sikerült, Béke Balázs, a magyar rekordok hivatalos regisztrátora bejelentette: Debrecenben 326-an ropták a Mikepércsi csárdást, ezzel új magyar rekord született.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.