Kultúra

John Bailey operatőr-filmrendezőt újraválasztották az amerikai filmakadémia élére

Újraválasztotta elnökének John Bailey operatőr-filmrendezőt az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS).

2018.08.08 22:30MTI

Az Oscar-díjakról döntő filmakadémia kormányzótanácsának vezetői kedd éjszaka választották meg az új vezetőt.

Bailey, aki már 15. éve tagja az akadémiának, tavaly kapott először megbízást az intézmény vezetésére, egy évre. Mostani megbízatása három évre szól.

A régi-új elnök olyan filmeket jegyez, mint az Amerikai dzsigoló, a Lesz ez még így se! vagy az Idétlen időkig. 2014-ben megkapta az amerikai operatőrök életműdíját.

Márciusban többen szexuális zaklatással vádolták meg a 75 éves operatőr-rendezőt, ám az akadémia vizsgálata tisztázta őt.

A több mint nyolcezer tagot számláló amerikai filmakadémia kormányzótanácsa 54 tagú, a 17 szekciót 3-3 tag képviseli, további három tagot a sokszínűség jegyében választanak meg. A tanács tagjait három évre választják. A kormányzótanács idén megválasztott tagjai között van mások között Steven Spielberg filmrendező, Whoopi Goldberg színésznő, Alfred Molina színész, Kate Amend Oscar-díjas dokumentumfilm-rendező.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.