Ellenszenv

Lerombolták Aj Vej-vej pekingi műtermét

Nehézgéppel estek neki az akcionista képzőművész műtermének a kínai hatóságok.

2018.08.06 02:29MTI

A jelenleg Berlinben élő művész az Instagramon tett közzé videofelvételeket arról, ahogy egy kotrógép betöri a stúdió hatalmas ablakait, miközben néhány ember a majdnem teljesen üres tégla- és betonépületen belülről figyeli a műveletet.

"A mai napon elkezdték lebontani a zuo you (bal és jobb) stúdiómat, mindenfajta figyelmeztetés nélkül" - írta az alkotó a közösségi oldalon. A konceptuális művész szerint a keletnémet stílusú gyárépület volt 2006 óta a fő műterme. A felvételeken fadobozok és széles deszkák láthatóak az épületben.

Aj Vej-vejt a kínai hatóságok 2011-ben 81 napra őrizetbe vették, amiért nyíltan hangoztatta véleményét az emberi jogokról. Útlevelét négy évre bevonták, és csak 2015 júliusában kapta vissza. A művész jelenleg egy berlini műteremben dolgozik, és a világot járja, hogy bemutassa a menekültek és bevándorlók siralmas helyzetét. Aj Vej-vej közreműködött a 2008-as pekingi olimpiára készült Madárfészek stadion koncepciójának kidolgozásában is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.