Gyász

Meghalt Orbán József

Hosszú, súlyos betegség után elhunyt Orbán József, a 100 Folk Celsius frontembere.

2018.07.30 10:04ma.hu
Orbán József (b) és Littvay Imre (Fotó: MTI/Kollányi Péter)

Orbán József 1943. március 1-jén született Pinkamindszenten. A 100 Folk Celsiust 1976 nyarán alapította Littvay Imrével, Balla Gáborral és Somogyi Tiborral. A zenekar teljes pályafutása alatt főként country- és bluegrassdalokat írt. Orbán a kezdetektől zeneszerzője és dalszövegírója volt a zenekarnak.

A zenekar első, 100 Folk Celsius című lemeze 1982-ben jelent meg és nagy sikert aratott: 70 000 példányban kelt el, és szinte rögtön aranylemez lett.

A zenekar 1987-ben megkapta a Magyar Rádió eMeRTon-díját.

A 100 Folk Celsius legutóbb 2017-ben adott ki lemezt, az Omega fennállásának 55. évfordulójára készítették el az Omega Countryt. A zenekart elkísérték a jubileumi turnéjuk pár állomására is, itt azonban Orbánt betegsége miatt a zenekarban korábban megforduló Heilig Gábor helyettesítette.

Orbán József 75 éves volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.