Kultúra

Operaház: teltházas előadások az észtországi operafesztiválon

Három teltházas előadással vendégszerepelt a Magyar Állami Operaház Észtországban, a Saaremaai Operafesztiválon.

2018.07.29 05:30MTI

A Baltikum legnagyobb operafesztiváljának közönsége "minden este álló vastapssal és ovációval köszönte meg az Opera művészeinek és munkatársainak teljesítményét" - írták.

A Figaro házassága, a Traviata és A cigánybáró mellett magyar-olasz gálaesttel is bemutatkozott a Magyar Állami Operaház az észtországi Saaremaa szigetén.

A közlemény szerint szerdán, a Figaro házassága előadás napján az Opera énekkara délben a fesztivál helyszínét adó kuressaarei vár éttermének teraszán mutatott be flashmobot. A pincéreknek és vendégeknek öltözött énekesek a Traviata Matador-kórusát adták elő.

A csütörtöki Traviata előadást Kersti Kaljulaid, Észtország elnöke is megtekintette.

Azt írták, különösen nagy volt az érdeklődés A cigánybáró pénteki előadása iránt; már hónapokkal korábban elfogyott az összes jegy.

Statisztaszerepekben észt gyerekek is feltűntek, és Hábetler András a kikiáltó szövegébe sok észt kifejezést is beleszőtt - tették hozzá.

Az Opera Zenekar szombat este gálával zárja a fesztivált, ezen Erkel, Kodály és Verdi művei mellett Elvad Aav észt zeneszerző A vikingek című operájából is elhangoznak részletek.

A csaknem kétezer ember befogadására képes, fedett nézőtérrel övezett színpadon 1999 óta rendezik meg a Baltikum legnépszerűbb operafesztiválját, ahol az elmúlt években többek közt a New York-i Black American Opera, a moszkvai Helikon Opera, a Teatro di Milano és a Wroclawi Opera együttesei is felléptek. Idén a Sanghaji Opera mellett a Magyar Állami Operaház kapott meghívást a fesztiválra, ahová nyolc kamionnal és csaknem 200 fős stábbal érkezett a magyar társulat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.