Kultúra

Magyar és a lengyel terméktervezői kiállítás nyílik Varsóban

A magyar és a lengyel design kiállítása nyílik a varsói Ipari Formatervezési Intézetben hétfőn, a Steps Ahead című tárlat az utóbbi két évtized terméktervezési történetébe nyújt betekintést.

2018.07.27 21:30MTI
hirdetés

A mintegy 100 projektet bemutató kiállítás a megvalósított tervek mellett videók és fényképes tablók segítségével is végigvezeti a látogatókat a 2000 utáni terméktervezés fejlődésén. Mindenekelőtt a lakberendezés (bútor- és kerámiatervezés), a közlekedés, a világítás terén alkalmazott terveket és tárgyakat ismertetik.

A magyar rész a szervezők közlése szerint az orvosi műszerekre, sportfelszerelésre, játék- és hangszertervezésre is összpontosul. Megtekinthetőek a budapesti Erzsébet téri Litracon fényáteresztő betonpadok Losonczi Áron műhelyéből, valamint a Magyar Formatervezési Tanács különdíját nyert Moveo elektromos, kis helyigényű robogó, amelyet Üveges Péter és Kiss Gergely terveztek. A nemzetközileg elismert tervezők közül Kerékgyártó András a Biela nevű kül- és beltéri székei láthatók.

A lengyel rész kitér a köztéri tervezésre, a szerszámokra, a háztartási gépekre is. Bemutatják a lengyelországi Bydgoszczban gyártott Pesa Dart márkájú távolsági vonatok terveit, valamint a FELIX 8×8 repülőtéri mentő- és tűzoltójármű Lengyelországban többször díjazott tervét.

A májusban a FUGA Budapesti Építészeti Központban is megrendezett kiállítás kurátorai a design történetével foglalkozó Ernyey Gyula és Michal Stefanowski professzorok. Fő szervezők a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a lengyel kultúra külföldi népszerűsítésével megbízott Mickiewicz Intézet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.