Film

Kategória-győztes lett a Virágvölgy a palicsi fimfesztiválon

Csuja László Virágvölgy című, amatőr főszereplőkkel készült első mozifilmjét választotta a legjobb alkotásnak az időszerű problémákkal foglalkozó Párhuzamok és ütközések című kategóriában a palicsi filmfesztivál filmkritikusokból álló nemzetközi zsűrije.

2018.07.21 01:30MTI

A film, amelyet Karlovy Varyban is díjaztak, napjaink Magyarországán játszódik, a történet szerint a külvárosi lakótelepen unatkozó Bianka hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd kénytelen apát és otthont keresni, azonban senki sem fogadja be. Már-már feladná, mikor véletlenül találkozik a munkásszállón élő, jószívű Lacival, aki segíteni akar az utcán rekedt anyának, és eldönti, hogy mindenáron otthont teremt számukra.

A Chiara Spagnoli Gabardi olasz, Pavlina Jeleva bolgár és Maja Bogojevic montenegrói filmkritikusból álló bírálóbizottság indoklása szerint nagyon erős filmes történetről van szó, amely arról szól, hogy "a társadalom peremére szorult fiatalok hogyan keresik a szerelmet, és hogyan küzdenek meg a fennmaradásért egy elidegenedett társadalomban".

A nemzetközi zsűri döntése alapján a legjobb filmnek járó Arany torony-díjat a belga Lukas Dhont filmje, a Girl (Lány) című alkotás érdemelte ki. A film egy lányról szól, aki fiúnak született, és annak ellenére, hogy környezete mindenben támogatja, a transzszexualiatással járó problémák mellett meg kell küzdeni a felnőtté válás nehézségeivel is.

Az Enyedi Ildikó rendező által vezetett öttagú nemzetközi zsűri úgy vélte, hogy a versenyprogram legerőteljesebb filmje volt a Girl, amely "nemcsak, hogy foglalkozik egy összetett téma őszinteségével és bonyolultságával, hanem mindezt nagyon mélyen és sztereotípiák nélkül teszi".

A legjobb rendezőnek járó Palicsi tornyot a dán Rasmus Kloster Bro kapta a Cutterhead (Fúrófej) című alkotásért. A film az egymásra utaltságról szól, valamint azt mutatja be, hogy teljesen idegen emberek hogyan tudnak megbízni egymásban szélsőséges helyzetekben.

A fesztivál 12 kategóriájában több mint száz filmet mutattak be a rendezvény egy hete alatt. A versenyfilmek Németországból, Belgiumból, Fehéroroszországból, Svédországból, Macedóniából, Spanyolországból, Franciaországból, Dániából, Norvégiából és Magyarországról érkeztek.

A mustrán nyolc magyar alkotást láthatott a közönség, egyebek mellett vetítették A hentes, a kurva és a félszemű, az Aurora Borealis - Északi fény, a Budapest Noir, a Viszkis és a Brazilok című mozit is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.